Φτιάχνουμε μία τέλεια σαλάτα με κινόα, φακές, λαχανικά και φέτα της Ντίνας Νικολάου
Πολύχρωμη και χορταστική σαλάτα με έντονο το άρωμα του δυόσμου και δροσερή γεύση από τον μαϊντανό. Ιδανική επιλογή για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
250 γρ. κινόα
200 γρ. φακές
1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, κομμένη σε μικρά καρέ
1 αγγούρι καθαρισμένο, και κομμένο σε μικρά καρέ
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
τα φυλλαράκια από ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
200 γρ. ντοματίνια, κομμένα σε λεπτά φετάκια
200 γρ. φέτα σκληρή, κομμένη σε μικρούς κύβους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη βινεγκρέτ
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, ψιλοκοπανισμένοι
½ φλιτζάνι (100 ml) ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολάκι χτυπάω με το πιρούνι το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το κόλιανδρο και αλατοπίπερο. Σταδιακά ρίχνω το λάδι και χτυπάω λίγο ακόμη, μέχρι να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Για την σαλάτα: Πλένω αρκετές φορές την κινόα και την βάζω σε μια κατσαρολίτσα. Προσθέτω 500 ml από τον ζωμό και αφήνω να πάρει βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 15-18 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το ζωμό. Αποσύρω από τη φωτιά, σκεπάζω με ένα καπάκι και την αφήνω να κρυώσει.
Παράλληλα, ξεπλένω τις φακές και τις βάζω σε ένα κατσαρόλακι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό. Αφήνω να βράσουν για 20-25 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, τις σουρώνω και τις αφήνω να κρυώσουν.
Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύω την κινόα με τις φακές. Προσθέτω το αγγούρι, τα ντοματίνια, την πιπεριά, τα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Ρίχνω τη φέτα και αλατοπιπερώνω. Ραντίζω με την βινεγκρέτ, ανακατεύω καλά και σερβίρω.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr