Καλοκαίρι στην κουζίνα σας: Τσιπούρα πλακί στον φούρνο με λαχανικά από τον Άκη Πετρετζίκη
Πεντανόστιμη και καλοκαιρινή συνταγή. Μία δοκιμή θα σας πείσει!
Συστατικά
- 3 τσιπούρες καθαρισμένες
- 2 πατάτες μέτριες, κομμένες σε ροδέλες
- 2 τομάτες κομμένες σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
- 2 λεμόνια κομμένα σε φέτες
- 1 φινόκιο κομμένο σε ροδέλες
- 100 ml λευκό κρασί
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κρίταμο για σερβίρισμα
- ½ ματσάκι μαϊντανό για σερβίρισμα
- 7 κλωνάρια θυμάρι κομμένο
- 7 κλωνάρια δενδρολίβανο κομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Κόβουμε την τομάτα, το κρεμμύδι και το φινόκιο σε ροδέλες. Κόβουμε και τα λεμόνια σε ροδέλες.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τις κομμένες πατάτες, το κρεμμύδι και το φινόκιο και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε.
- Με όλο αυτό το μείγμα στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού 30x40 εκ.
- Από πάνω βάζουμε 3 φέτες λεμόνι και 3 φέτες τομάτας.
- Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα ψάρια. Γεμίζουμε την κοιλιά τους με φέτες από λεμόνι και φρέσκο δενδρολίβανο κομμένο.
- Πάνω από τη στρώση με τα λαχανικά βάζουμε τα ψάρια και από πάνω τους τοποθετούμε τις τομάτες.
- Ρίχνουμε το κρασί, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
- Ψήνουμε στον φούρνο 180ο C για 50-60 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρίταμο.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική…
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών…
Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”.
Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr