Έχετε σκεφτεί ποτέ να φτιάξετε burger με τόνο; Ο Άκης Πετρετζίκης το έκανε και είναι νοστιμότατο! – βίντεο
Συστατικά
Για τα μπιφτέκια
• 320 γρ. τόνο σε κονσέρβα
• 250 γρ. πατάτες βρασμένες
• ξύσμα από 1 λεμόνι
• χυμό από ½ λεμόνι
• 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
• 1 κ.σ. κάπαρη ξαλμυρισμένη
• 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
• 1 κ.γ.τσίλι σε σκόνη
• 2 κ.σ. άνηθο
• 2 κ.σ. μαϊντανό
• 2 κ.σ. δυόσμο
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 1 αυγό
• αλάτι
• πιπέρι
• 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
• 4 ψωμάκια για burger
• 400 γρ. σάλτσα ταρτάρ
• 4 φύλλα μαρουλιού
• 1 ντομάτα
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα μπιφτέκια
• Σουρώνουμε τον τόνο. Πιέζουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι ή τα χέρια μας μέχρι να φύγει όλη η υγρασία και τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
• Βάζουμε τις βρασμένες πατάτες σε ένα μπολ και τις πιέζουμε με ένα πιρούνι ώστε να γίνουν σαν πουρές. Μεταφέρουμε στο μπολ με τον τόνο.
• Προσθέτουμε στο μπολ το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τη φρυγανιά, την κάπαρη, το τζίντζερ και το τσίλι.
• Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό και τα βάζουμε στο μπολ.
• Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε στο μπολ μαζί με το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
• Πλάθουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και χωρίζουμε σε 4 μπιφτέκια.
• Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τα μπιφτέκια.
• Ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Για τη σύνθεση
• Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
• Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα βάζουμε στο τηγάνι ώστε να πάρουν χρώμα. Ψήνουμε 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές.
• Βάζουμε σε όλες τις φέτες από το ψωμί 1 κ.γ. από τη σάλτσα ταρτάρ.
• Βάζουμε στη μία φέτα ένα μπιφτέκι τόνου, 1 φύλλο μαρουλιού και 1 φέτα ντομάτας.
• Καλύπτουμε με την άλλη φέτα από το ψωμί και σερβίρουμε.
• Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα 4 burger.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr