Τι σημαίνει ο πόνος στο χέρι; Πότε είναι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης και πως αντιμετωπίζεται
Μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις των χεριών είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Το σύνδρομο προκαλείται αλλά και εντείνεται από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές κινήσεις του καρπού (π.χ. κατά τη χρήση υπολογιστή), με αποτέλεσμα να προκαλείται μούδιασμα, πόνος και τελικά αδυναμία στο χέρι.
Βεβαίως, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποθυρεοειδισμός κ.λπ.
Τι ακριβώς συμβαίνει όταν πάσχουμε από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Το μέσο νεύρο περνάει μέσα από ένα στενό «πέρασμα» στον καρπό που λέγεται καρπιαίος σωλήνας. Αν για κάποιο λόγο το νεύρο πιέζεται μέσα στον σωλήνα αυτόν, προκαλείται πόνος, μούδιασμα και τελικά αδυναμία στο χέρι.
Τα συμπτώματα
- Αρχικά εκδηλώνεται ένα ακαθόριστο αίσθημα βάρους στον καρπό.
- Το βάρος στη συνέχεια εξελίσσεται σε μούδιασμα που φτάνει στα τρία πρώτα δάχτυλα, κυρίως στον αντίχειρα και στον δείκτη και πάντως ποτέ στο μικρό δάχτυλο. Αρχικά μπορεί να είναι περιστασιακό και σε ορισμένες κινήσεις αλλά στη συνέχεια γίνεται μόνιμο.
- Χαρακτηριστικές καθημερινές κινήσεις που αναπαράγουν τα συμπτώματα είναι το κράτημα ενός βιβλίου ή του τηλεφώνου, η οδήγηση κ.ο.κ.
- Ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται πάνω από τον καρπό, ακόμη και μέχρι τον ώμο.
- Σε προχωρημένο στάδιο, εμφανίζεται αδυναμία και ο ασθενής δεν μπορεί να διαχειριστεί λεπτές κινήσεις, όπως να δέσει τα κορδόνια του ή να κουμπώσει ένα κουμπί
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;
Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση είναι συντηρητική, με ξεκούραση, νάρθηκα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα αν υπάρχει έντονος πόνος.
Αν η καθημερινή εργασία καταπονεί τον καρπό, καλό είναι να κάνει κανείς διαλείμματα για ξεκούραση. Ορισμένες φορές η εφαρμογή ψυχρού επιθέματος με μια παγοκύστη βοηθάει.
Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και μόνιμα και ιδίως όταν έχει αρχίσει αδυναμία στο χέρι, η λύση είναι η νευροχειρουργική αντιμετώπιση, με την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.
Πηγή: Onmed.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr