Κριθαρότο με καλαμαράκια και σπανάκι από τον μοναδικό Άκη Πετρετζίκη (ΒΙΝΤΕΟ)
Μια υπέροχη συνταγή που θα σας καταπλήξει!
Συστατικά
1 μεγάλο πράσο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
1 μέτριο κολοκύθι
500 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα φρέσκα ή κατεψυγμένα
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
130 γρ. ξηρό λευκό κρασί
400 γρ. τομάτα κονκασέ
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
750 γρ. νερό με 1 κύβο λαχανικών ή 750 γρ. ζωμό λαχανικών
100 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
50 γρ. ταχίνι
2 κ.σ. άνηθο
Για τη γκρεμολάτα
50 γρ. αμύγδαλο
1 σκ. σκόρδο
3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό
1 κ.σ. άνηθο
ξύσμα από ένα λεμόνι
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Χαράζουμε το πράσο στα 4 και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ..
Κόβουμε το κολοκύθι στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες περίπου 1 εκ. για να μη λιώσει στο μαγείρεμα και χάσει τη γεύση του.
Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στην καυτή κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά μας.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε 5-7 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
Κόβουμε τα καλαμάρια σε ροδέλες και τα πλοκάμια τα κόβουμε σε 2-3 σημεία.
Ρίχνουμε τα καλαμάρια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα.
Όταν ξανθύνουν προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη κουτάλα, για να θωρακιστεί καλά και να μην σπάσει την ώρα που θα βράζει.
Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την τομάτα, το ξύσμα, τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σε τρεις δόσεις τον ζωμό. Πρώτα ρίχνουμε το 1/3 του ζωμού, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Μόλις απορροφήσει το κριθαράκι τον ζωμό ρίχνουμε άλλο 1/3.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλος ο ζωμός και ανακατεύουμε. Μόλις απορροφηθεί όλος ο ζωμός το κριθαράκι είναι έτοιμο.
Στο τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με όλα τα υλικά στην κατσαρόλα (βάζουμε το σπανάκι πάντα στο τέλος για να μην χάσει τη γεύση του και τις βιταμίνες του).
Αφαιρούμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε πριν προσθέσουμε αλάτι γιατί το καλαμάρι βγάζει αλμύρα.
Προσθέτουμε αλάτι, αν θέλουμε να δώσουμε παραπάνω ένταση στη γεύση, το πιπέρι, τον άνηθο, το ταχίνι, το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο και πιπέρι.
Για την γκρεμολάτα προσθέτουμε σε ένα μούλτι τα αμύγδαλα, το σκόρδο και τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθούν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και ξαναχτυπάμε μέχρι να διαλυθεί.
Στο τέλος ρίχνουμε ξύσμα από ένα λεμόνι και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε στο πιάτο μας και στην κατσαρόλα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε πιπέρι.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr