Ο εκπληκτικός Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πως να φτιάξουμε φοβερά νηστίσιμα brownies (ΒΙΝΤΕΟ)
Πεντανόστιμα νηστίσιμα brownies για να μην στερούμαστε τίποτα!
Συστατικά
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. ταχίνι ή φιστικοβούτυρο
150 ml χυμό πορτοκάλι
50 ml μπράντυ ή ρούμι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. ζάχαρη άχνη
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. κανέλα τριμμένη
αλάτι
150 γρ. κουβερτούρα
φιστίκια για πασπάλισμα
Για τη γκανάζ
120 ml γάλα σόγιας
50 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
100 γρ. ταχίνι ή φιστικοβούτυρο
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Βάζουμε ένα μεταλλικό μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά.
Σπάμε μέσα τη σοκολάτα και μόλις λιώσει προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και αφαιρούμε το μπολ από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το μπράντυ ή κάποιο ρούμι και το ξύσμα από 2 πορτοκάλια.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει για 15-20 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ, θα προσθέσουμε τα στερεά μας.
Προσθέτουμε το αλεύρι γ.ο.χ., τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την τριμμένη κανέλα και το αλάτι.
Αφήνουμε στην άκρη και ψιλοκόβουμε 150 γρ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.
Τα βάζουμε στο μπολ και ανακατεύουμε. Είναι σημαντικό να καλύψουμε τη σοκολάτα με το αλεύρι για να μην πάει στον πάτο της φόρμας μας.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο μείγμα με τα υγρά υλικά.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί 20x30 εκ. που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα ή σε μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 28 εκ.
Αφήνουμε τις άκρες της λαδόκολλας να εξέχουν από τη φόρμα για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε πιο εύκολα το μπάρουνι.
Ψήνουμε για 20-22 λεπτά.
Για τη γκανάζ
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το γάλα σόγιας, την άχνη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Σπάμε 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια και μόλις πάρει βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη σοκολάτα.
Χωρίς να ανακατέψουμε αφήνουμε στην άκρη για 1 λεπτό μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Με το που μαλακώσει, ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε 100 γρ. φιστικοβούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ μας.
Αφήνουμε τη γκανάζ στην άκρη.
Για τη συναρμολόγηση
Ρίχνουμε τη γκανάζ μας πάνω από το μπράουνι.
Το απλώνουμε και λειαίνουμε με μία σπάτουλα, την επιφάνεια της σοκολάτας.
Πασπαλίζουμε με μερικά φιστίκια και αφήνουμε στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες ή βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 1 ώρα.
Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια το μπράουνι.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια.
Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr