Η γλυκιά & υγιεινή πρόταση της ημέρας από τον Άκη Πετρετζίκη - Frangipane με κεράσια χωρίς γλουτένη!

Στην κουζίνα ολοταχώς μας βάζει και πάλι ο αγαπημένος μας σεφ...

ΥΛΙΚΑ

280 γρ. ολόκληρα κεράσια
600 γρ. χυμό κεράσι
80 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
185 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
80 γρ. βούτυρο καρύδας
1 αυγό + 3-4 κ.σ. νερό για άλειμμα
1 αυγό μεσαίο
270 γρ. τριμμένο αμύγδαλο
150 γρ. μέλι
75 γρ. γάλα αμυγδάλου
20 γρ. ινδοκάρυδο
2 κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου
3 αυγά

Για το σερβίρισμα

40 γρ. φιλέ αμυγδάλου 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα κόβουμε στη μέση. Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε τον χυμό κεράσι και 250 γρ. κεράσια. Βράζουμε για 10 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι.

Μεταφέρουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε 2 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αλεύρια και το βούτυρο καρύδας, λιωμένο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε 1 αυγό με 3-4 κ.σ. νερό και το βάζουμε στο μπολ με τα αλεύρια και το βούτυρο.

Παίρνουμε ένα ταψί 30x25 εκ. και απλώνουμε μια λαδόκολλα ώστε να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και αλείφουμε με το ένα αυγό. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη 10 λεπτά να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο αμύγδαλο, το μέλι, το γάλα, το ινδοκάρυδο, το εκχύλισμα βανίλιας και τα 3 αυγά.

Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από το παντεσπάνι που έχουμε ήδη φτιάξει. Ψήνουμε για 25-35 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε με 30 γρ. κεράσια και το φιλέ αμυγδάλου.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr