Ένα ιδιαίτερο πιάτο από τον Άκη Πετρετζίκη για σήμερα: Δημιουργεί απίθανα μοσχαρίσια εσκαλόπ με κάπαρη
Ένα τέλειο πιάτο ιδανικό για όλη την οικογένεια!
Συστατικά
Για την ψητή τομάτα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόδαλο (για το σοτάρισμα)
1 μέτρια τομάτα κομμένη σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
Για τα εσκαλόπ
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
5+5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
½ κιλό μοσχαρίσια εσκαλόπ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
60 γρ. βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
1 ½ κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κ.σ κάπαρη
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 αυγά
Φρέσκα φύλλα σπανάκι για το σερβίρισμα
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τις ψητές τομάτες
Σε μια μπασίνα (μεγάλο μπολ) βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις τομάτες
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και τέλος προσθέτουμε τις τομάτες
Ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού η μαρινάδα μας και να μην σπάσουν οι ντομάτες
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, περιμένουμε να κάψει και στην συνέχεια προσθέτουμε τις τομάτες μέσα στο τηγάνι
Ψήνουμε 2-3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά
Για τα εσκαλόπ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από 5 κλαδάκια από το θυμάρι και τα ρίχνουμε στο μπολ
Πλένουμε ελαφρώς με νερό και στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια του κρέατος σε χαρτί κουζίνας
Τα τοποθετούμε στο μπολ με το αλεύρι και τα μυρωδικά, πανάρουμε ελαφρά και τινάζουμε ώστε να πέσει το περισσευούμενο αλεύρι
Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και περιμένουμε να κάψει
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το κρέας σε δόσεις, το σπασμένο σκόρδο, το υπόλοιπο θυμάρι και μαγειρεύουμε τα φιλετάκια για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα
Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο
Σκουπίζουμε το λάδι από το τηγάνι και προσθέτουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει ενά χρυσό προς καφέ χρώμα για 2 λεπτά περίπου
Προσθέτουμε το ξίδι, την κάπαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Επαναφέρουμε το κρέας στο τηγάνι μέχρι να ζεσταθεί και να πάει η σάλτσα παντού
Τέλος πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό
Για τα αυγά
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Oσο είναι το τηγάνι ακόμα κρύο σπάμε και ρίχνουμε τα αυγά
Aλατοπιπερώνουμε και περιμένουμε να ψηθούν για 3-5.
Σερβίρισμα
Σε ένα πιάτο αρχικά βάζουμε ένα κομμάτι κρέατος
Στη συνέχεια μια φέτα τομάτα, ένα αυγό και επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά
Περιχύνουμε με την σάλτσα
Σερβίρουμε με φρέσκα φύλλα σπανάκι.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr