Πόσο σημαντικός είναι για την υγεία μας ο βραδινός ύπνος; Τι λένε οι ερευνητές
Λένε πως ο βραδινός ύπνος είναι αναντικατάστατος.
Πως όσο κι αν κοιμηθείς μέσα στην ημέρα, αν δεν έχεις κοιμηθεί αρκετά το βράδυ η κούραση δεν θα φύγει και το σώμα δεν θα ξεκουραστεί πραγματικά. Και μάλλον αυτό ισχύει.
Ο ύπνος είναι, σίγουρα, μία απαραίτητη προϋπόθεση της καλής υγείας του ανθρώπου, ωστόσο η έλλειψη του αποτελεί σύνηθες φαινόμενο της εποχής μας, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Σύμφωνα με μελέτες του Αμερικάνικου Ιδρύματος για τον Ύπνο (NSF), οι συνιστώμενες ώρες ύπνου ποικίλλουν ανά ηλικία.
Ενδεικτικά για τους ενήλικες συνιστάται ο νυχτερινός ύπνος να μην είναι λιγότερος από 6 ώρες και περισσότερος από 9 ώρες.
Ωστόσο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ποιότητά του, η οποία εξαρτάται από παράγοντες όπως ο κατάλληλος φωτισμός του δωματίου, η έλλειψη θορύβων, η κατάλληλη θερμοκρασία του δωματίου, τα ελαφρά γεύματα το βράδυ αλλά και η γενική φυσική κατάσταση του ατόμου.
Είναι σαφές πως τόσο η ποσότητα όσο κι η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν σημαντικά τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία του ανθρώπου, σύμφωνα με το healthview.gr.
Ποια είναι όμως τα οφέλη του ύπνου στην υγεία μας
– Βελτίωση της λειτουργίας της μνήμης και κατ’ επέκταση της σκέψης και της μάθησης.
– Καλύτερη φυσική κατάσταση και λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Σίγουρα, ο σωστός ύπνος μας καθιστά λιγότερο ευάλωτους σε λοιμώξεις και άλλες νόσους.
– Διαμόρφωση της διάθεσής μας και της κοινωνικής μας συμπεριφοράς. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας έχει τη δυνατότητα να ξεκουραστεί και να ανακτήσει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του και να αποδόσει την επόμενη ημέρα.
– Μείωση του άγχους.
– Καθώς ο ύπνος αναζωογονεί τον οργανισμό μας, επηρεάζοντας μια σημαντική ουσία του ανθρώπινου σώματος, τη σεροτονίνη, που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της συναισθηματικής μας κατάστασης.
Είναι επικίνδυνες οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου για τον άνθρωπο;
Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε:
Πνευματική κόπωση:
Αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκολία εστίασης & παρακολούθησης, προβλήματα μνήμης.
Αυξημένη όρεξη:
Έρευνες έχουν δείξει πώς η καθημερινή έλλειψη ύπνου ανεβάζει την όρεξη μέσα στην ημέρα κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, καθώς ο μεταβολισμός ταυτόχρονα μειώνεται.
Προβλήματα όρασης μέσω των κουρασμένων κόκκινων ματιών από την έλλειψη ύπνου και τις οθόνες των υπολογιστών.
Έχει φανεί πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει ιδιαίτερα την διάθεση μας. Η εναλλαγή διάθεσης όπως η κυκλοθυμικότητα, η κατάθλιψη και το άγχος αυξάνεται όταν ο βραδινός ύπνος δεν είναι σωστός.
Ποιες είναι οι αιτίες έλλειψης του ύπνου
Οι αιτίες της αϋπνίας είναι πολλές. Οι κυριότερες από αυτές σχετίζονται με προβλήματα υγείας όπως χρόνια νοσήματα (κυρίως καρδιοαναπνευστικά, νευρολογικά, αρθρίτιδα ), εμμηνόπαυση, αναπηρίες, είτε με ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος ακόμα και η σχιζοφρένεια.
Μικρές συμβουλές για να απολαύσετε σήμερα κιόλας έναν καλύτερο ύπνο
– Διατήρησε καθημερινά ένα σταθερό ωράριο ύπνου. Μην κάνεις μεγάλες, εκπαίδευσε τον οργανισμό σου να κοιμάται μια σταθερή ώρα.
– Κάνε ένα ζεστό μπάνιο με ένα αφρόλουτρο με αιθέρια έλαια ή λεβάντα που θα σε βοηθήσει να αποφορτίσεις το άγχος της ημέρας. Υπάρχουν αφρόλουτρα ειδικά για να κατεβάσεις τόνους το βράδυ με χαλαρωτικούς παράγοντες.
– Το βράδυ δοκίμασε ένα ελαφρύ γεύμα όπως ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα χαμομήλι.
– Για εσένα που δεν σε πιάνουν τα παραπάνω, δοκίμασε να πάρεις ένα συμπλήρωμα μελατονίνης, βαλεριάνας ή μαγνήσιο για να σε πάρει ο ύπνος πιο σωστά και για περισσότερη ώρα.
– Βεβαιωθείτε ότι έχετε το κατάλληλο στρώμα αλλά και αναπαυτικά μαξιλάρια που ταιριάζουν στο σώμα σας και προάγουν έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.
– Καλό θα ήταν να αποφεύγεις τους καφέδες, το τσιγάρο ή το αλκοόλ 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.
– Μία με δύο ώρες πριν κοιμηθείς χαμήλωσε το φωτισμό, κλείσε την τηλεόραση και το κινητό και άσε τους τόνους σου να χαλαρώσουν και να μειωθούν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr