Ο Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί μια απίθανη γλυκιά λιχουδιά: Δοκιμάστε το σουφλέ φράουλας!
Ένα φοβερό γλυκό που θα λατρέψει όλη η οικογένεια.
Συστατικά
500 γρ. φράουλες
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη + έξτρα για τις φόρμες
2 κ.σ. κoρν φλάουρ
1 κ.σ. νερό
5 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
παγωτό βανίλια
φράουλες, κομμένες
Μέθοδος Εκτέλεσης
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις φράουλες.
Βάζουμε τις φράουλες σε ένα μπλέντερ, τις χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές περνάμε τον πουρέ από ένα σουρωτήρι πιέζοντας στο τέλος με μια σπάτουλα ώστε να περάσει όσο περισσότερος γίνεται. Το σουρωτήρι πρέπει να έχει μικρές τρύπες και να είναι αρκετά πυκνό ώστε να αφήνει να περνάει ο πουρές αλλά όχι τα σποράκια από τις φράουλες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό ώστε να έχουμε στο τέλος 250 γρ. πουρέ.
Βάζουμε τον πουρέ φράουλας και τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το κορν φλάουρ σε ένα μπολ με 1 κ.σ. νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ώστε να δημιουργηθεί μία απαλή πάστα.
Μόλις ο πουρές φτάσει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε την πάστα από το κορν φλάουρ σιγά σιγά μέσα στον πουρέ.
Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και δεν αφήνουμε το μείγμα να βράσει ξανά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Τοποθετούμε τα ασπράδια μέσα σε ένα καθαρό κάδο μίξερ, πρoσθέτουμε αλάτι και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια αφράτη μαρέγκα.
Τοποθετούμε τον πουρέ σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείος και απαλός. Προσθέτουμε λίγο από το μείγμα του αυγού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα του αυγού, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά και με προσοχή ώστε να μη χάσουμε τον όγκο από τη μαρέγκα.
Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα φορμάκια για σουφλέ.
Πασπαλίζουμε με λίγο κρυσταλλική ζάχαρη τη βάση και τις άκρες.
Γεμίζουμε με το μείγμα τα φορμάκια μέχρι πάνω και στρώνουμε με ένα μαχαίρι ώστε να γίνει λείο.
Τοποθετούμε στον φούρνο και ψήνουμε για 12-14 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με παγωτό και με τις κομμένες φράουλες.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr