Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει ιδιαίτερη ζαμπονοτυρόπιτα με μπεσαμέλ (Βίντεο)

Εύκολη συνταγή.

Υλικά:

  • 300 γρ. ζαμπόν σε κύβους
  • 300 γρ. mix τυριών τριμμένα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 500 γρ. γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρόκο από μεσαίο αυγό
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας

 

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC στον αέρα.  Βάζουμε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να λιώνει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να απορροφηθεί όλο από το βούτυρο. Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να έχουμε μία σφιχτή μπεσαμέλ. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο, τα τυριά, το ζαμπόν κομμένο σε κομματάκια, το θυμάρι, τον μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Αλείφουμε καλά ένα ταψί 25x35 εκ. με ελαιόλαδο με τη βοήθεια ενός πινέλου. Προσθέτουμε ένα φύλλο και το λαδώνουμε. Καλύπτουμε με ένα φύλλο, το λαδώνουμε και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε στην βάση 5 φύλλα καλά λαδωμένα. Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Σκεπάζουμε με άλλα 5 φύλλα λαδώνοντας κάθε ένα ξεχωριστά. Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου, που προεξέχουν από το ταψί, προς τα μέσα και τις λαδώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 1 ώρα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Ευχαριστούμε θερμά το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr