Story of the day: Ένα ζευγάρι, από εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, σήμερα καλλιεργούν χαμομήλι λουίζα & φτιάχνουν κεραλοιφή!
Το πιο δύσκολο βότανο είναι το χαμομήλι στην Κρήτη, όπως και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, καθώς εισάγεται από την Αίγυπτο. Είναι βέβαια καλής ποιότητας αλλά δεν είναι ντόπιο.
Το πιο δύσκολο βότανο είναι το χαμομήλι στην Κρήτη, όπως και σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, καθώς εισάγεται από την Αίγυπτο. Είναι βέβαια καλής ποιότητας αλλά δεν είναι ντόπιο.
Στη χώρα μας ελάχιστοι καλλιεργητές καλλιεργούν ελάχιστες ποσότητες (καθώς οικονομικά δεν τους συμφέρει) και τις διαθέτουν μαζί με άλλα βότανα τα οποία έχουν πλέον στη γη τους, αναφέρει το .madeincreta.gr.
Αν και αυτό για ορισμένους γινόταν σε ερασιτεχνική βάση τώρα αποκτά επαγγελματική βάση καθώς τα επαγγέλματα που είχαν, τα έχασαν και μάλιστα σε μια «δύσκολη» ηλικία που η επαγγελματική αποκατάσταση, εύκολη υπόθεση δεν είναι.
Σε αυτήν την κατηγορία είναι και ένα ζευγάρι από το νομό Ηρακλείου ο Νίκος Καρχιλάκης και η Γεωργία Μπορμπαντωνάκη .
χαμομήλι κρήτης βοτανα γοργογιάννης βαλσαμόχορτο κεραλοιφές ελαιολαδο έμπαρος Νίκος Καρχιλάκης
Ο σύζυγος δούλευε για αρκετά χρόνια στις οικοδομές και στη συνέχεια στην Ολυμπιακή.
Η σύζυγος στα ξενοδοχεία για ένα διάστημα και επίσης στην Ολυμπιακή. Τις δουλειές τους τις έχασαν και οι δύο . Η μόνη λύση για την επιβίωση ήταν η επιστροφή στη γη .
Αποφάσισαν λοιπόν να κάνουν μια νέα αρχή από τα βότανα σε 3 στρέμματα γης που έχουν στην Έμπαρο.
Στην περιοχή για χρόνια καλλιεργούσαν οι παλαιότεροι δίκταμο και τα έδιναν σε μεγάλους εμπόρους του Ηρακλείου για εξαγωγές. Στον τόπο ευδοκιμούν πολλά, εκτός από τη «Μαλοτήρα», το πασίγνωστο τσάι βουνού που ευδοκιμεί στα βουνά της δυτικής Κρήτης, Λευκά Όρη, Ψηλορείτης.
Ο κ. Νίκος ξεκίνησε να οργώνει τα Λασιθιώτικα βουνά για να συλλέξει σπόρους από βότανα ενώ τις ανάγκες τους τις κάλυψε και με την αγορά φυτωρίων.
Σιγά άρχισαν να σπέρνουν, χαμομήλι, βασιλικό, λουίζα, δύοσμο, δίκταμο, λεβάντα, μελισσόχορτο, ρίγανη, φλισκούνι κ.ά.
Όσα δεν έπιαναν στο χωράφι τα έβρισκαν στη φύση: τσουκνίδα, γοργογιάννη και άλλο ένα φυτό το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο ή υπέρικο ή χελωνάκι, το οποίο όμως το χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν αρωματικό λάδι το οποίο το αναμειγνύουν με κερί μέλισσας από τα μελίσσια τους για να κάνουν κεραλοιφές.
Στα βότανα ο κόπος είναι στη συλλογή που γίνεται από τους ίδιους και η περιποίηση στη συνέχεια μέχρι την συσκευασία, αλλά όπως λέει και ο κ. Νίκος στο MadeinCreta τίποτα «δεν είναι δύσκολο αν έχεις όρεξη και μεράκι».
χαμομήλι κρήτης βοτανα γοργογιάννης βαλσαμόχορτο κεραλοιφές ελαιολαδο έμπαρος Νίκος Καρχιλάκης
Η κ. Γεωργία τα μαζεύει και στη συνέχεια τα ψιλοκόβει με τα χέρια της, όπως θα το έκανε και για το σπίτι της.
Το άρωμα των βοτάνων τους αναδύει από το πλαστικό σακουλάκι ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε συσκευασία αναγράφεται και η ιδιότητα των βοτάνων.
«Εμείς από τη στιγμή που χάσαμε τις δουλειές μας, έπρεπε να δούμε με τι θα ασχοληθούμε για να βγάλουμε το χαρτζιλίκι μας. Για αυτό στραφήκαμε στα βότανα όπως έκαναν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας στην Έμπορα. Βγάλαμε μια άδεια για τις λαϊκές και έτσι κάνουμε τη δουλειά μας.
Όσον αφορά στο χαμομήλι αποφασίσαμε να σπείρουμε επειδή το ζητάει ο κόσμος. Η καλλιέργεια του οικονομικά δε συμφέρει εγώ βγάζω γύρω στα 50 κιλά», είπε ο κ. Καρχιλάκης στο MadeinCreta.
Η κ.Γεωργία μας έδειξε και τις κεραλοιφές που φτιάχνει δίνοντάς μας και χρήσιμες πληροφορίες για την τεχνική της.
Η ίδια επειδή δε χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια, τις φτιάχνει με ελαιόλαδο το οποίο αρωματίζει είτε με το βαλασαμόχορτο είτε με κυπαρισσόμηλα και κουκούτσια δάφνης. Τους σπόρους ή τα βότανα τα βάζει μέσα σε λάδι και τα αφήνει για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να απορροφηθούν όλες οι ουσίες. Στη συνέχεια παρασκευάζει τις κεραλοιφές της.
χαμομήλι κρήτης βοτανα γοργογιάννης βαλσαμόχορτο κεραλοιφές ελαιολαδο έμπαρος Νίκος Καρχιλάκης Ειδικά για τα βαλσαμόχορτο σημείωσε: «Το βρίσκουμε και το κόβουμε όταν είναι δροσερό ( ανθισμένο) το βάζουμε σε λάδι το αφήνουμε δυο μήνες να πάρει όλα τα συστατικά του βοτάνου μετά με το κερί της μέλισσα φτιάχνουμε την κεραλοιφή μας».
Το βαλσαμόχοτρο που θεωρείται θαυματουργό από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των πληγών, εγκαυμάτων και για το στομάχι (αντιμετώπιση έλκων) όπως μας είπε, έχει και μια επιπλέον ιδιομορφία, που είχαν παρατηρήσει οι παλαιότεροι κι αποδέχεται πλέον και η επιστήμη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ημέρα από όσους έχουν ευαισθησία στο φως.
Για αυτό και η χρήση της αλοιφής κεραλοιφής με βαλσαμόλαδο συνιστάται βράδυ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr