Η Ντίνα Νικολάου προτείνει για το βραδινό barbeque: Χοιρινά σουβλάκια στη σχάρα με σάλτσα bbq & μουστάρδα
Μοναδική νοστιμιά.
Τα σουβλάκια αυτά ετοιμάζονται και στο γκριλ. Τα μαρινάρουμε κανονικά, τα σκουπίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
Τα αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές και τα ψήνουμε πρώτα σε δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά και στη συνέχεια σε χαμηλότερη, για άλλα 20 – 25 λεπτά.
Δεν θα ροδίσουν τόσο όσο στο ψήσιμο στα κάρβουνα αλλά με τακτικά γυρίσματα και λίγη προσοχή θα γίνουν αφράτα, ζουμερά και πολύ νόστιμα!
Υλικά
- 800 γρ. χοιρινό κρέας (ζητάμε από τον κρεοπώλη ανάμεικτα κομμάτια από μπούτι και λαιμό) κομμένα σε κύβους των 2½ – 3 εκ.2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 2 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι μπαχαριού
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή, τριμμένη)
Για τη σάλτσα bbq με μουστάρδα
- 4 κουτ. σούπας κέτσαπ, κατά προτίμηση βιολογική
- 80 ml ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι με μέλι
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (ή καπνιστή)
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, καλά κοπανισμένοι στο γουδί
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- πιπέρι, κατά βούληση
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Μαρινάρισμα: Σε ένα βαθύ μπολ βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύω πολύ καλά με ένα σύρμα. Προσθέτω τα κομμάτια του χοιρινού και ανακατεύω καλά με τα χέρια για να καλυφθεί το κρέας με το μείγμα. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 1 – 2 ώρες. Τα τελευταία 30 λεπτά του μαριναρίσματος μπορείτε να προσθέσετε και τα λαχανικά.
Σάλτσα bbq: Ανακατεύω καλά τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνω κατά μέρος (όχι στο ψυγείο), μέχρι να σερβίρω.
Σουβλάκια: Ετοιμάζω μέτρια προς δυνατή θράκα στην ψησταριά με κάρβουνα (ή προθερμαίνω την ψησταριά γκαζιού, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή).
Βγάζω το μπολ με το κρέας από το ψυγείο, στραγγίζω τα κομμάτια του χοιρινού και τα λαχανικά και τα σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Περνάω το χοιρινό σε 8 – 10 σουβλάκια, κατά προτίμηση μεταλλικά, περνώντας εναλλάξ και κομμάτια λαχανικών. Τα αλείφω με λίγο λάδι από όλες τις πλευρές και τα αλατοπιπερώνω.
Αλείφω με λίγο λάδι την καυτή σχάρα και αραδιάζω τα σουβλάκια σε σημείο της θράκας με πολύ υψηλή θερμοκρασία (συνήθως στο κέντρο). Εκεί τα ψήνω για 4 – 5 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια-δυο φορές, με προσοχή. Μετά «σπάω» λίγο τη θράκα, δηλαδή αραιώνω κάπως τα κάρβουνα για να πέσει ελαφρά η θερμοκρασία τους ή μεταφέρω τα σουβλάκια δεξιά και αριστερά στη σχάρα όπου η φωτιά είναι χαμηλότερη.
Τα ψήνω για 15 – 18 λεπτά περίπου, με τακτικά γυρίσματα, μέχρι να ροδίσουν όμορφα εξωτερικά και να ψηθεί καλά το εσωτερικό τους. Για να δω αν είναι έτοιμα, κόβω ένα κομμάτι κρέατος και αν είναι έστω και λίγο ροζ συνεχίζω το ψήσιμο για ελάχιστα λεπτά ακόμα.
Σερβίρω τα σουβλάκια ζεστά και συνοδεύω με τη σάλτσα bbq.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr