Κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι και γραβιέρα σε γλυκόξινη σάλτσα από την Ντίνα Νικολάου
Γρήγορη συνταγή με ιδιαίτερη γεύση και δυνατά αρώματα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια αποξηραμένα φρούτα σας και όχι μόνο σταφίδες. Δοκιμάστε κράνμπερις, αποξηραμένη παπάγια, βερίκοκα, ανανά.
Όσο πιο εξωτικά είναι τα φρούτα, τόσο πιο «δυνατή» θα είναι η γεύση.
Υλικά
- 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
- 250 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κρέμα σκόρδου
- 1 φλιτζ. τσαγιού αποξηραμένα φρούτα, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζ. τσαγιού βαλσαμικό ξύδι
- ½ φλιτζ. τσαγιού πετιμέζι
- ¼ φλιτζ. τσαγιού νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Εκτέλεση
Βάζω το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι στο μπλέντερ και τα πολτοποιώ μέχρι να δημιουργηθεί μια πράσινη πάστα. Κρατάω στην άκρη 1 κουταλιά της σούπας για τη σάλτσα και προσθέτω στην υπόλοιπη το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Πλένω και σκουπίζω τα φιλέτα κοτόπουλου. Τα τοποθετώ σε μια επίπεδη επιφάνεια και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω από την πλαϊνή πλευρά, ανοίγοντας τα φιλέτα σαν βιβλίο. Τα αλατοπιπερώνω και από τις δύο πλευρές και ισομοιράζω την πράσινη πάστα και την γραβιέρα.
Κλείνω τα φιλέτα όσο καλύτερα μπορώ, στερεώνοντάς τα με οδοντογλυφίδες.
Ζεσταίνω καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζω μέσα τα φιλέτα. Σκεπάζω με το καπάκι, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στο μισό και αφήνω να μαγειρευτούν για 10 λεπτά. Ξεσκεπάζω το καπάκι, γυρίζω τα φιλέτα και τα ραντίζω με το ελαιόλαδο. Σκεπάζω και πάλι με το καπάκι και τα αφήνω για άλλα 10 λεπτά ακόμα.
Σβήνω τα φιλέτα με το ξύδι, προσθέτω το πετιμέζι, τα αποξηραμένα φρούτα, τον πολτό σκόρδου, το νερό και την 1 κουταλιά της γέμισης που έχω κρατήσει στην άκρη. Αφήνω τα φιλέτα να βράσουν για 2 λεπτά και τα βγάζω σε μια πιατέλα.
Αλατοπιπερώνω τη σάλτσα και την αφήνω να βράσει για 5 λεπτά μέχρι να δέσει.
Κόβω τα φιλέτα και τα σερβίρω με την γλυκόξινη σάλτσα και πουρέ πατάτας.
Who is who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρ' όλο που ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις γαστρονομικές Σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 («Πρωινός καφές») τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης Cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque», η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr