Ένας πολύτιμος κανόνας για τη διατροφή σας: Τρώτε αργά για να μην παχύνετε
Τι έδειξαν σχετικές έρευνες.
Ενδέχεται σε στιγμές που πεινάτε πολύ να θέλετε να φάτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε διότι νομίζετε ότι έτσι θα χορτάσετε ευκολότερα ή γιατί απλά δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν πολλαπλά οφέλη από την κατανάλωση τροφής με αργό ρυθμό.
Σύμφωνα με μια μελέτη που εξετάζει τους διαβητικούς τύπου 2, η κατανάλωση τροφής αργά θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, ενώ οι ερευνητές βρίσκουν μια σύνδεση τόσο με τη χαμηλότερη περιφέρεια της μέσης όσο και με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
"Οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, όπως εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα για τη μείωση της ταχύτητας φαγητού, μπορεί να είναι χρήσιμα στην πρόληψη της παχυσαρκίας και στη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών", γράφουν οι συγγραφείς.
Πρόσφατη μελέτη δεν είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι η λήψη γεύματος στο τραπέζι με ένα φυσιολογικό ρυθμό θα μπορούσε να είναι ευεργετική: διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε γρήγορα είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι, να παρουσιάσουν γαστροϊσοφαγική παλινδρόμηση και μεταβολικό σύνδρομο.
Μια ακόμη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open από ερευνητές στην Ιαπωνία, εξέτασε τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω ιατρικών εξετάσεων και ισχυρισμών από περισσότερα από 59.700 άτομα ως μέρος των σχεδίων για την ασφάλιση υγείας, με δεδομένα που ξεκινούν από το 2008 έως τα μέσα του 2013.
Στο πλαίσιο του check-up, οι συμμετέχοντες έλαβαν επτά ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας κατανάλωσης τροφής, εάν είχαν ενδιάμεσα γεύματα τρεις φορές ή περισσότερες εβδομαδιαίως και εάν παρέλειψαν το πρωινό τρεις φορές ή περισσότερο μέσα στην εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Κλεοπάτρα Κετσελίδη στο logodiatrofis.gr, έδειξαν ότι το 21,5% της ομάδας αργής κατανάλωσης ήταν παχύσαρκοι, σε σύγκριση με το 30% της ομάδας φυσιολογικής ταχύτητας και το 45% της ομάδας γρήγορης κατανάλωσης.
Ενώ όσοι γευμάτιζαν αργά είχαν ένα μέσο BMI μόλις πάνω από 22, όσοι έτρωγαν με κανονική ταχύτητα είχαν ΔΜΣ 23,5 κατά μέσο όρο και όσοι έτρωγαν με γρήγορο ρυθμό είχαν μέσο όρο ΔΜΣ περίπου 25, ενώ η περιφέρεια της μέσης βρέθηκε επίσης να αυξάνεται αναλογικά με τον ταχύτερο ρυθμό κατανάλωσης.
Περαιτέρω ανάλυση διαπίστωσε ότι η βραδύτερη ταχύτητα φαγητού, ο επαρκής ύπνος, η μη τακτική παράλειψη του πρωινού και η σπάνια κατανάλωση βραδινού γεύματος λίγο πριν τον ύπνο συνδέονταν με λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι όσοι ξεκίνησαν να τρώνε πιο αργά μεταξύ των ελέγχων υγείας, να μην τρώνε μετά το βραδινό ή να τρώνε δείπνο λίγο πριν πάνε για ύπνο, έδειξαν μείωση του ΔΜΣ τους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις αλλαγές. Η αλλαγή των συνηθειών του πρωινού, η χρήση αντιδιαβητικής αγωγής και η διακοπή του τακτικού καπνίσματος δεν συνδέονταν με αλλαγές στον ΔΜΣ.
Ο Ian MacDonald, καθηγητής μεταβολικής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με τα ευρήματα, επισημαίνοντας ότι λίγοι άνθρωποι άλλαξαν την ταχύτητα κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της μελέτης και ότι δεν ήταν σαφές ότι αυτές οι αλλαγές ήταν πίσω από τη μεταβολή του ΔΜΣ.
"Είναι σίγουρα ακατάλληλο να προεκτείνουμε τις παρατηρήσεις αυτές για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα σχετικά με την ταχύτητα φαγητού και την ανάπτυξη της παχυσαρκίας - όσο ελκυστική είναι η ιδέα ότι όσοι τρώνε γρήγορα είναι πιθανό να τρώνε περισσότερο και ότι αυτό οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους».
Ωστόσο, ο Tam Fry, πρόεδρος του Εθνικού Φόρουμ για την Παχυσαρκία, δήλωσε: "Η ταχύτητα με την οποία πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν φαγητό, αναμφισβήτητα συμβάλλει στην παχυσαρκία. Όσοι τρώνε γρήγορα αργούν περισσότερο να αισθανθούν κορεσμό απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει χρόνος για τις ορμόνες του εντέρου να στείλουν στον εγκέφαλο ότι είναι χορτάτοι. Η γρήγορη κατανάλωση επίσης προκαλεί μεγαλύτερες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη.
"Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που τρώνε γρήγορα το μεσημεριανό τους στο γραφείο δεν ευνοούν την υγεία τους. Θα πρέπει να σταματήσουν αυτά που κάνουν, να απενεργοποιήσουν τα τηλέφωνά τους και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κατά προτίμηση να διαθέσουν μισή ώρα μακριά από το γραφείο για να γευματίσουν. "
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr