Στον πρέσβη επί τιμή και γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γ. Γεννηματά, απονεμήθηκε το βραβείο «Θεμιστοκλής»
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα στου «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», στον Πειραιά.
Σε μια ειδική εκδήλωση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, απονεμήθηκε σήμερα στον πρέσβη επί τιμή και γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γεώργιο Γεννηματά, το βραβείο «Θεμιστοκλής», από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης, μιλώντας για τον Γιώργο Γεννηματά, ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε ένα σπουδαίο Έλληνα, έναν Έλληνα που επί δεκαετίες υπηρετεί πιστά την πολιτεία και την πατρίδα, που έχει υπηρετήσει σε πολλές σπουδαίες θέσεις και που όλοι όσοι τον γνωρίζουν, έχουν την καλύτερη άποψη γι' αυτόν, έναν άνθρωπο με θαυμάσιο χαρακτήρα».
Σημειώνεται ότι το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχει θεσμοθετήσει εδώ και δύο χρόνια το βραβείο «Θεμιστοκλής».
Κατά τον χαιρετισμό του,σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής Άγγελος Κότιος, επεσήμανε: «Ο Θεμιστοκλής είναι πασίγνωστος σε όλους μας για τη διορατικότητα του, τη φιλοπατρία του, τη στρατηγική του σκέψη, την αποφασιστικότητα του, για την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και για την τεράστια συνεισφορά του όχι μόνο στην πατρίδα του την Αθήνα αλλά σε όλο τον ελληνισμό και όλο το δυτικό πολιτισμό, μετά την επιτυχία του στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Αυτές τις αρετές τις οποίες είχε ο Θεμιστοκλής, είμαι απολύτως βέβαιος πως ο κ. Γεννηματάς τις ενστερνίζεται και τις έχει υιοθετήσει στο βίο του. Ο κ. Γεννηματάς είναι ένας λαμπρός δημόσιος λειτουργός, έχει υπηρετήσει την πατρίδα σε πολλές θέσεις ευθύνης και όλες με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα», τόνισε ο κ. Κότιος.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητής Αριστοτέλης Τζιαμπίρης μίλησε για τις επιτυχίες που έχει καταγράψει το τμήμα τα 19 χρόνια λειτουργίας του. Ο καθηγητής χαρακτήρισε τον κ. Γεννηματά ως ένα από τα μυστικά όπλα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθώς όπως είπε επί σειρά ετών διδάσκει αφιλοκερδώς στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, «τους μεταλαμπαδεύει την τεράστια γνώση που έχει αποκομίσει από την πλούσια και διακεκριμένη επαγγελματική του εμπειρία και πορεία. Χωρίς να έχει ζητήσει ποτέ καμία αναγνώριση , χωρίς να επιδιώξει ποτέ καμία διαφήμιση, με μοναδικό γνώμονα τη βαθιά επιθυμία προσφοράς του», τόνισε ο κ. Τζιαμπίρης.
Ο καθηγητής μεταπτυχιακού προγράμματος στις διεθνείς και ευρωπαϊκές σπουδές και πρόεδρος της επιτροπής απονομής του βραβείου, καθηγητής Θανάσης Πλατιάς, στην ομιλία του, εξήγησε τον λόγο που έδωσαν το όνομα «Θεμιστοκλής» στο βραβείο -που αποτελεί το ανώτατο βραβείο του τμήματος-, ενώ αναφέρθηκε και στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι προσωπικότητες στις οποίες απονέμεται.
«Ο Θουκυδίδης περιγράφει αναλυτικά τα χαρίσματα και τις αρετές του Θεμιστοκλή. Μιλάει για τη διορατικότητα, την προνοητικότητα, την οξυδέρκεια, την ευθυκρισία, την αποφασιστικότητα, την ικανότητα αυτοσχεδιασμού, την πειθώ, την επικοινωνία, τη γρήγορη λήψη αποφάσεων και την ικανότητα να δίνει λύσεις σε δύσκολα προβλήματα. Ακριβώς αυτές τις ιδιότητες ψάχνουμε στις προσωπικότητες στις οποίες απονέμουμε το βραβείο. Στο πρόσωπο του κ. Γεννηματά, θέλουμε να βραβεύσουμε όλους τους κρατικούς αξιωματούχους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προώθηση του δημοσίου συμφέροντος, είτε είναι διπλωμάτες, είτε είναι στρατιωτικοί», σημείωσε ο κ. Πλατιάς.
Το έργο του Γιώργου Γεννηματά παρουσίασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος, Φωτεινή Ασδεράκη, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Έχω την τιμή να παρουσιάσω συνοπτικά μια εξαίρετη προσωπικότητα έναν άνθρωπο που προσέφερε και προσφέρει σε ιδιαίτερα σημαντικές για την πατρίδα συγκυρίες, με τις υπηρεσίες του. Έναν ευπατρίδη.»
«Το παράδειγμα του κ. Γεννηματά λειτουργεί ως πρότυπο για τους φοιτητές μας οι οποίοι έχουν ως στόχο ζωής να υπηρετήσουν την Ελλάδα στο διπλωματικό σώμα, ή να εργαστούν στην ΕΕ και σε διεθνείς οργανισμούς. Έχοντας τον ως πρότυπο αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να καταβάλουν σκληρή εργασία, να είναι τολμηροί και αποφασιστικοί, να διαθέτουν ηθική συγκρότηση, ακεραιότητα, παρρησία», επεσήμανε η κα Ασδεράκη.
Ο Γεώργιος Γεννηματάς παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωσε ξεχωριστή τιμή , ενώ εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση και προχώρησε στην ομιλία του με θέμα 'Τα διαχρονικά παράδοξα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις'. «Δράττομαι της ευκαιρίας να επιχειρήσω να σας παρουσιάσω κάποιες σκέψεις μου για το δυσκολότερο θέμα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική διπλωματία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά. «Πολλά ήταν τα ερωτήματα που με απασχόλησαν καθ' όλη την διάρκεια της επαγγελματικής μου διαδρομής. Για τα περισσότερα βρήκαμε λύσεις. Ένα όμως ήταν το βασικό θέμα που με απασχολούσε αδιάκοπα, κατά πόσο δηλαδή θα ήταν δυνατόν κάποτε να επιτευχθεί μια σταθερή, ομαλή, ειρηνική πορεία συνύπαρξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε ο κ. Γεννηματάς.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γεώργιος Γεννηματάς τόνισε πως η γεωγραφία, η ιστορία, και οι πολιτισμικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, διαμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Σήμερα μέσα σε ένα γεμάτο κινδύνους, προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για ανάπτυξη διεθνές περιβάλλον, οι δύο χώρες μπορούν με προϋποθέσεις να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς τους. Μια τέτοια προοπτική όμως προαπαιτεί τουλάχιστον την ομαλότητα, αν όχι την αγαστή συνεργασία Ελλάδος και Τουρκίας, σε διαφόρους τομείς. Είναι όμως αυτό εφικτό; Η απάντηση είναι, ότι σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο», ανέφερε με νόημα ο κ. Γεννηματάς.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr