H μόνη ίσως real star του καλού τραγουδιού Νατάσσα Μποφίλιου μιλάει και φωτογραφίζεται υπέροχα στο Elle

Διαβάστε όλα όσα είπε η γνωστή ερμηνεύτρια στον Μάνο Λειβαδάρο και στο www.elle.gr με αφορμή τις εμφανίσεις της στη μουσική σκηνή Passport αλλά και το νέο δίσκο της Άνω Τελεία.

Διαβάστε όλα όσα είπε η γνωστή ερμηνεύτρια στον Μάνο Λειβαδάρο και στο www.elle.gr με αφορμή τις εμφανίσεις της στη μουσική σκηνή Passport αλλά και το νέο δίσκο της Άνω Τελεία.
(φωτογράφιση: Δημήτρης Σκουλός)

Η δουλειά της έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα. Η ίδια αγαπήθηκε από τον κόσμο επειδή απευθύνθηκε άμεσα σ’ αυτόν, δεν την επέβαλε στο κοινό καμία εταιρεία. Φέτος η πολυαναμενόμενη παραγωγή Εβίτα μπορεί να ακυρώθηκε, εκείνη όμως βρίσκεται ήδη στον Πειραιά και μας ταξιδεύει με τις μελωδίες της.



(Φωτο: Η Νατάσσα Μποφίλιου φορά λευκό φόρεμα με μακριά πλισέ μανίκια, Christos Costarellos.)

ELLE: Η συνέντευξη αυτή αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει με αφορμή το μιούζικαλ Εβίτα. Γιατί ναυάγησε το πρότζεκτ;
ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ: Υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες -αν μπορεί να το πει κανείς έτσι-, που με έκαναν να μη νιώθω έτοιμη και να αποχωρήσω από την παραγωγή. Δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι, όπως γράφτηκε, απλώς εγώ δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω. Ο χρόνος δεν μου έφτανε για να προετοιμαστώ.

ELLE: Θέλετε να ασχοληθείτε και με το θέατρο;
Ν.ΜΠ.: Όχι, δεν είμαι ηθοποιός. Είμαι μια τραγουδίστρια που θέλει να εξελίσσεται. Έτσι είδα την Εβίτα, ως μια αφορμή για να πάω ένα βήμα παραπέρα. Μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον να υποδυθώ ένα πρόσωπο που δεν συμπαθώ, εντελώς αντίθετο από μένα ιδεολογικά. Μάλλον θα έπρεπε να παίξω τον Τσε Γκεβάρα.

ELLE: Εκτός από την αποχώρησή σας από την Εβίτα, συζητήθηκε και εκείνη από το Twitter. Γιατί κλείσατε το λογαριασμό σας;
Ν.ΜΠ.: Θεωρώ πως έδινα το πεδίο στον καθένα να γίνεται τζάμπα μάγκας. Χωρίς κανένα κόστος. Κανιβαλίζοντας με αδηφαγία εμένα ή ό,τι αγαπώ. Κρυμμένος στην ανωνυμία ή όχι, πάντως σίγουρα όχι επί ίσοις όροις, με το πρόσωπο απέναντί μου. Τον βλέπουμε καθημερινά αυτό τον εκτροχιασμό. Για εμένα η λύση ήταν η αποχώρηση από τα social media. Δεν συμφωνώ με τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν παίζω το παιχνίδι. Άλλωστε όποιος επιθυμεί να μου μιλήσει ή να μου πει το οτιδήποτε έχει την ευκαιρία στις συναυλίες. Επικοινωνούσαν οι άνθρωποι και πριν το Twitter και το Facebook.


«Προετοιμαζόμαστε για το καινούριο»

ELLE: Πάμε στην πολιτική... Πιστεύετε ότι το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής θα ξεφουσκώσει;
Ν.ΜΠ.: Από τη στιγμή που σαν κοινωνία έχουμε αυτό το φασιστικό μόρφωμα, έχουμε πέσει πολύ χαμηλά. Είναι στο χέρι μας να διαχειριστούμε την κατάσταση. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι φασίστες από αυτούς που ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή.

ELLE: Οι ακραίες απόψεις της έχουν στ’ αλήθεια απήχηση σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των πολιτών ή πρόκειται επί της ουσίας για αντίδραση;
Ν.ΜΠ.: Όταν αντιδράς σε κάτι, δείχνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου. Προφανώς το έχουν μέσα τους. Η ροπή προς την ακροδεξιά είναι αποτέλεσμα κακής παιδείας και κοινωνικής απομόνωσης.

ELLE: Πού κρύβαμε ως κοινωνία τόσα χρόνια αυτή τη ροπή;
Ν.ΜΠ.: Στο ακριβό αυτοκίνητο, το ωραίο σπίτι, τις διακοπές με εορτοδάνειο... Στην αφθονία κρύβεις πολλά πράγματα, τα οποία εμφανίζονται όταν αυτή εκλείψει.

ELLE: Πώς βλέπετε τα πράγματα από εδώ και πέρα; Είστε αισιόδοξη;
Ν.ΜΠ.: Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα, όμως πιστεύω ότι γίνονται ζυμώσεις και πιστεύω ότι αυτές θα οδηγήσουν σε μια ουσιαστική, μαζική και δυναμική αντίδραση για κάτι καλύτερο. Δεν χρησιμοποιώ τυχαία το ρήμα «πιστεύω». Όπως μου λέει συχνά ένας πολύ αγαπημένος μου άνθρωπος, «δεν πρέπει να ελπίζεις, αλλά να πιστεύεις». Πέρα από τη χυδαιότητα, γίνεται και μια τεράστια προσπάθεια από συλλόγους, εθελοντές, ομάδες, που κάνουν καθημερινά μικρά θαύματα, όπως, για παράδειγμα, το ΚΕΘΕΑ. Τα παιδιά εκεί κάνουν σπουδαίο έργο, ξαναγεννούν ανθρώπους και τους χαρίζουν τη ζωή. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν παραιτούνται, το παλεύουν, βγαίνουν και διαμαρτύρονται για την αγάπη, την ισότητα, την ανεξαρτησία, την ελευθερία...

ELLE: Το κίνημα των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα πώς σας φάνηκε;
Ν.ΜΠ.: Μια μέρα κατέβηκα και διαπίστωσα ότι έλειπε ο στόχος, φαινόταν ότι όλο αυτό θα ξεφούσκωνε γρήγορα. Η ιδέα ήταν πολύ ωραία, αλλά πιστεύω στα κινήματα που έχουν σαφή αιτήματα. Όμως ήταν ένα βήμα. Σε μια κοινωνία όπου για πολλά χρόνια βασίλευε η ατομικότητα, είναι πάρα πολύ δύσκολη η συλλογικότητα, πρέπει να περάσεις από διάφορα στάδια.




(Φωτο: Η Νατάσσα Μποφίλιου φορά μαύρο φόρεμα με διχτυωτή πλάτη, Christos Costarellos. Χρυσά δαχτυλίδια, Ilias Lalaounis.)

ELLE: Είμαστε έτοιμοι οι Έλληνες να σταθούμε στα πόδια μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες που συνεπάγονται η ωριμότητα και η ελευθερία;
Ν.ΜΠ.: Όχι, δεν είμαστε. Προετοιμαζόμαστε όμως. Πιστεύω πως όλες αυτές οι ζυμώσεις, η ανταλλαγή απόψεων, η επικοινωνία θα οδηγήσουν σε ένα συμπαγές και ουσιαστικό κίνημα που θα φέρει κάτι καινούριο.

(Φωτο: Η Νατάσσα Μποφίλιου φορά μαύρο φόρεμα με διχτυωτή πλάτη, Christos Costarellos. Χρυσά δαχτυλίδια, Ilias Lalaounis.)

«Τι κάνουμε μέσα στο ευρώ;»

ELLE: Έχετε δηλώσει ότι ψηφίζετε ΚΚΕ. Πώς βλέπετε τη δράση του;
Ν.ΜΠ.: Γίνεται μεγάλος αγώνας, αλλά συμβαίνουν και λάθη. Και μιλώ ως απλός ψηφοφόρος. Δεν είμαι οργανωμένη στο ΚΚΕ. Προέρχομαι από μια αριστερή οικογένεια, που έχει ζήσει την εξορία στο πετσί της. Θεωρώ ότι είναι ό,τι πιο κοντινό στην ιδεολογία μου. Δεν συμφωνώ με όλα φυσικά, έχω πολλές αντιρρήσεις. Χρειάζονται σίγουρα αλλαγή και νέος αέρας.

ELLΕ: Αν η επόμενη κυβέρνηση ήταν αριστερή (ΣΥΡΙΖΑ), θα τη στηρίζατε ή θα ακολουθούσατε τη γραμμή του ΚΚΕ, που αρνείται να συνεργαστεί;
Ν.ΜΠ.: Ανάλογα με τις συνθήκες. Όπως το ΚΚΕ, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά ζητήματα να λύσει.

ELLΕ: Η μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ είναι ότι το πρώτο κόμμα πιστεύει στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ το δεύτερο όχι. Πρέπει να φύγουμε από το ευρώ;
Ν.ΜΠ.: Ναι. Αλλά δεν είμαι οικονομολόγος, μιλώ ως πολίτης και μπορεί η προσωπική μου άποψη να είναι λανθασμένη. Έστω ότι δεν πρέπει να βγούμε από το ευρώ, τι κάνουμε όμως μέσα σε αυτό; Σημασία έχει να μπορούμε όλοι να ζούμε ανθρώπινα, είτε σε αυτό είτε στη δραχμή. Ας ανοίξει πρώτα η συζήτηση για το τι σημαίνει το να είμαστε στο ενιαίο νόμισμα και πόσο τελικά μάς έχει βοηθήσει και μετά θα μιλήσουμε για την πιθανή έξοδό μας.

ELLΕ: Αν και φίλα προσκείμενη στο ΚΚΕ, πιστεύετε στην ενωμένη Αριστερά, την οποία εκείνο αρνείται;
Ν.ΜΠ.: Ξέρω πως το ΚΚΕ ενδεχομένως να μη συμφωνεί με αυτή την άποψη, αλλά μια ενωμένη Αριστερά είναι η καλύτερη λύση. Μπορεί αυτό να είναι ένα βήμα που πρέπει να κάνουμε για να πάμε παρακάτω. Υπάρχουν βασικές διαφορές και μάλιστα πολύ ουσιώδεις, όμως αυτή τη στιγμή προέχει το να τις ξεπεράσουμε και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το πρόβλημα. Έχουμε φτάσει τόσο χαμηλά που η ενωμένη Αριστερά -και δεν μιλώ μόνο για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για όλο το χώρο- φαντάζει καλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι ώρα να φιλοσοφήσουμε, αλλά να επιβιώσουμε. Έχουμε αργήσει πάρα πολύ, πρέπει να πατήσουμε σε όσα μας ενώνουν. Να συμφωνήσουμε σε πέντε βασικά πράγματα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη φρίκη απέναντί μας. Μας έχουν στερήσει το όνειρο, δηλαδή την προοπτική. Κι αυτό είναι το χειρότερο που μας έχει συμβεί. Είναι καιρός να αντιδράσουμε.
Άνω Τελεία: Ο νέος δίσκος
ELLE: Γιατί επιστρέφετε με ένα τόσο μικρό άλμπουμ, που έχει μόνο έξι τραγούδια;
Ν.ΜΠ.: Είναι ένα μίνι άλμπουμ. Η δουλειά του Στάμου Σέμση είναι πολύ ιδιαίτερη, διαφορετική. Αυτό που θέλαμε να παρουσιάσουμε ήταν μια μουσική παλέτα που ολοκληρώθηκε με έξι τραγούδια. Τα τρία από αυτά μάλιστα είναι αγγλόφωνα.

ELLE: Αγγλόφωνα; Υποκύψατε στη μόδα της εποχής;
Ν.ΜΠ.: Δεν είναι η πρώτη φορά που τραγουδώ αγγλόφωνα τραγούδια. Στο cd Εισιτήρια Διπλά υπήρχε το Belle Rêve. Όχι, δεν υπέκυψα στη μόδα της εποχής. Ο Στάμος έχει πάρα πολύ έντονα δυτικά στοιχεία στη μουσική του και της ταιριάζει απόλυτα ο αγγλικός στίχος.

ELLE: Το νέο κομμάτι σας λέγεται Άνω Τελεία. Μήπως τα μεγαλύτερα ερωτικά δράματα συμβαίνουν γιατί δεν ξέρουμε πού και πότε πρέπει να βάλουμε τελεία σε μια ιστορία;
Ν.ΜΠ.: Γι’ αυτό βάζουμε, μάλλον, άνω τελεία... Πολλές φορές φτιάχνουμε πράγματα με το μυαλό μας, δημιουργούμε ιστορίες που δεν μπορούν να υπάρξουν πραγματικά. Αυτή είναι όμως τελικά η γοητεία μας. Σε αυτά τα ερωτικά δράματα χρωστάμε τόσο όμορφα τραγούδια, συγκλονιστικούς πίνακες, υπέροχα βιβλία. Πίσω από κάθε μεγάλο έργο τέχνης κρύβεται ένας έρωτας.

Info: Η Νατάσσα Μποφίλιου εμφανίζεται στο Passport στον Πειραιά κάθε Σάββατο μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr