Η Ντίνα Νικολάου δημιουργεί: Πεντανόστιμη μηλόπιτα με χαλβά & ζύμη σοκολάτας
Αξίζει η κάπως μπελαλίδικη ετοιμασία, αφού το αποτέλεσμα αποζημιώνει με το παραπάνω με την τόσο πλούσια, γεμάτη, πολύπλοκη γεύση και τους εξαιρετικούς συνδυασμούς υλικών.
Μηλόπιτα με χαλβά και ζύμη σοκολάτας
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη σοκολάτας
- 1 πακέτο μαργαρίνη (250 γρ.)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά (διαλέξτε μικρού μεγέθους), κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 2 κουτ. σούπας κακάο, καλής ποιότητας
Για τη γέμιση
- 7 μήλα κόκκινα
- 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη + λίγο επιπλέον, λιωμένη, για το άλειμμα και το ψήσιμο
- 1 σφηνάκι κονιάκ (ή ρούμι σκούρο)
- 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας επιπλέον, για το πασπάλισμα
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 250 γρ. χαλβάς του μπακάλη, κατά προτίμηση με γεύση σοκολάτα, θρυμματισμένος με το πιρούνι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- ΒΗΜΑ 1 Για τη ζύμη σοκολάτας: Βάζω στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάω μέχρι να γίνουν ανοιχτόχρωμη, σχετικά αφράτη κρέμα. Ρίχνω τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν με το μείγμα. Τέλος ρίχνω το αλεύρι και τη σκόνη κακάο και τα χτυπω λίγο ακόμη για να ενσωματωθούν στο μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, πλάθω με τα χέρια το μείγμα σε μπάλα, το τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο.
- ΒΗΜΑ 2 Για τη γέμιση: Ξεφλουδίζω 4 από τα μήλα, τα κόβω στη μέση, αφαιρώ κουκούτσια και πυρήνες και στη συνέχεια τα κόβω σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνω τη μαργαρίνη σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρω τα κομμάτια μήλου μέχρι να ροδίσουν απαλά, ανακατεύοντας προσεκτικά. Σβήνω με το κονιάκ (ή το ρούμι) και ρίχνω τις 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Συνεχίζω το σοτάρισμα χωρίς να ανακατεύω, μέχρι τα μήλα να καραμελώσουν και να σωθούν τα υγρά τους. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τα μήλα να κρυώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια τα ανακατεύω σε ένα μπολ με τον θρυμματισμένο χαλβά.
- ΒΗΜΑ 3 Για την μηλόπιτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
- ΒΗΜΑ 4 Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνω για 10 λεπτά και στη συνέχεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκατοστού.
- ΒΗΜΑ 5 Με λίγο από τη λιωμένη μαργαρίνη αλείφω τον πυθμένα και τα τοιχώματα από μια φόρμα για τάρτες (ή ένα ταψάκι) με διάμετρο 24 εκ. Στρώνω προσεκτικά το φύλλο σοκολατένιας ζύμης στη φόρμα, φροντίζοντας να εφαρμόσει καλά και στα τοιχώματα. Κόβω τα περισσεύματα ζύμης με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Απλώνω στη ζύμη το μείγμα χαλβά-μήλων.
- ΒΗΜΑ 6 Κόβω τα υπόλοιπα μήλα σε λεπτές φέτες (από τις οποίες βγάζω τα κουκούτσια και τους πυρήνες) και τα στρώνω με ωραίο τρόπο πάνω στο μείγμα της γέμισης. Πασπαλίζω τις φέτες με την επιπλέον καστανή ζάχαρη και ραντίζω με το υπόλοιπο λιωμένο Βιτάμ. Ψήνω στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 45 – 50 λεπτά. Σερβίρω τη μηλόπιτα μόλις κρυώσει.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr