Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει την πιο εντυπωσιακή τούρτα - κέικ λαγουδάκι του Πάσχα! (βίντεο)
Με αυτό το κέικ σίγουρα θα εντυπωσιάσετε!
Συστατικά
Για τη διακόσμηση
500 γρ. λευκή ζαχαρόπαστα
50 γρ. ζάχαρη άχνη
χρυσό βρώσιμο σπρέι
Για το κέικ
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. γάλα
ξύσμα από 1 λεμόνι
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη βουτυρόκρεμα
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
80 γρ. γάλα
Για τη σύνθεση
300 γρ. ινδοκάρυδο
σταγόνες κουβερτούρας
χρωματιστά σοκολατάκια
Για το σερβίρισμα
κλωνάρια δεντρολίβανο
βαμμένα αυγά
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη διακόσμηση
Απλώνουμε μια επιφάνεια σιλικόνης στον πάγκο εργασίας μας.
Πασπαλίζουμε με τη μισή άχνη ζάχαρη, βάζουμε τη ζαχαρόπαστα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη άχνη.
Ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να έχει πάχος 0,5 εκ.
Κόβουμε 2 κομμάτια για να σχηματίσουμε τα αυτιά. Τα βάζουμε πάνω στον πλάστη και τα αφήνουμε στην άκρη για να στεγνώσουν και να πάρουν καμπυλωτό σχήμα.
Ψεκάζουμε με το χρυσό σπρέι και αφήνουμε στην άκρη.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε για 4-5 λεπτά με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τη βανίλια, το γάλα, το ξύσμα από το λεμόνι, το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα 27 εκ. με αποσπώμενη βάση και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη βουτυρόκρεμα
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη, τη βανίλια, το γάλα και χτυπάμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Σταδιακά δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ μέχρι να έχουμε μια απαλή βουτυρόκρεμα.
Για τη σύνθεση
Κόβουμε το κέικ κάθετα στη μέση και ισιώνουμε την επιφάνειά του με ένα πριονωτό μαχαίρι.
Γυρίζουμε τα κομμάτια του κέικ κάθετα, απλώνουμε το ¼ από τη βουτυρόκρεμα και τα κολλάμε μεταξύ τους. Μεταφέρουμε στην επιφάνεια σερβιρίσματος.
Με ένα πριονωτό μαχαίρι δίνουμε σχήμα και από το κομμάτι που κόψαμε κρατάμε ένα κομμάτι για την ουρά.
Απλώνουμε όλη την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα σε όλη την επιφάνεια του κέικ και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το ινδοκάρυδο, και προσθέτουμε ένα χρωματιστό σοκολατάκι για τη μύτη και δύο σταγόνες κουβερτούρας για τα μάτια.
Στηρίζουμε τα αφτιά από τη ζαχαρόπαστα πάνω στο ‘κεφάλι’.
Βάφουμε τα κλωνάρια από το δεντρολίβανο με το χρυσό σπρέι και βάζουμε στην επιφάνεια σερβιρίσματος περιμετρικά από το κέικ. Στολίζουμε με βαμμένα αυγά και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr