Μέλι: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κάθε μέρα! - Το προϊόν για την θωράκιση του ανοσοποιητικού
Το μέλι είναι ένα από τα θαυμάσια προϊόντα του διατροφικού πλούτου της ελληνικής φύσης. Η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια…
Η διατροφική του αξία είναι ιδιαίτερα σημαντική… Με περισσότερες από 181 ουσίες, αποτελεί πραγματικό διατροφικό «θησαυρό».
Περιέχει σάκχαρα, ένζυμα (καταλάση, οξειδάση της γλυκόζης), πρεβιοτικά, αμινοξέα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και μια ποικιλία σπουδαίων αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινολικές και φλαβονοειδείς ενώσεις.
Το μέλι συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και στη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, με δεδομένη την επίδραση του στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης, μειώνει τα γαστρεντερικά προβλήματα όπως το έλκος και τη δυσκοιλιότητα, δρα κατά της αϋπνίας και γενικά προωθεί την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Ιδιαίτερη όμως είναι η σημασία του μελιού για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το μέλι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Journal of Agricultural & Food Chemistry, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αντίστοιχη αυτής πολλών φρούτων και λαχανικών.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το μέλι λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης μπορεί να μειώνει αποτελεσματικά την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (λιποπρωτεϊνες χαμηλής πυκνότητας ή πιο απλά κακή χοληστερόλη), η οποία οδηγεί στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας και έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.
Τα αποτελέσματα ερευνών από το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανεπιστημίου της Ουαλίας επιβεβαιώνουν αυτό που γνώριζαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ότι δηλαδή το μέλι εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές πολύ περισσότερο από έναν αιώνα, παρ' όλο που σε αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς χρησιμοποιείτο ως φάρμακο.
Έχει πλέον αποδειχθεί ότι το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη σε μεγάλο φάσμα βακτηρίων ενώ υπάρχουν αρκετές αναφορές οι οποίες επιβεβαιώνουν την αντιμικροβιακή του δράση.
Συμπερασματικά, το μέλι ξεχωρίζει για τις σπουδαίες διατροφικές του ιδιότητες τονίζει ο Δημήτρης Γρηγοράκης στο logodiatrofis.
Σίγουρα όμως αποτελεί και ένα σπουδαίο σύμμαχο της καλής ανοσοποιητικής κατάστασης, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι τα άτομα με ευαισθησία στις λοιμώξεις.
Για τους λόγους αυτούς, όλοι μας δεν έχουμε παρά να εντάξουμε το μέλι στις καθημερινές μας συνήθειες διατροφής.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr