Made in Greece born in USA - Τζον Κάλαμος, ο Έλληνας κροίσος, γιός μανάβη έφτιαξε περιουσία με δισ. & πιστεύει τον Σωκράτη  

Βετεράνος πιλότος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας είναι γιος μιας οικογένειας Ελλήνων μεταναστών που είχαν ένα μπακάλικο στο Σικάγο.
 

Ο Έλληνας μεγιστάνας Τζον Κάλαμος είναι ίσως μια από τις εμβληματικότερες μορφές της ομογένειας στις ΗΠΑ. Αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος, βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ και θιασώτης της κοσμοθεωρίας του Ελληνισμού, ο Ελληνοαμερικανός Κροίσος τιμήθηκε για τη συμβολή του στην ανάδειξη του Ελληνισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2018 στο Λας Βέγκας, σε μια συγκινητική εκδήλωση.

Με αφορμή τη βράβευσή του, ο κ. Κάλαμος μίλησε στον δημοσιογράφο Αναστάσιο Παπαποστόλου και στο usa.greekreporter. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του του για την τιμή που του έγινε, τονίζοντας την ελπίδα ότι θα αποτελέσει έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές να μελετήσουν και να μετέχουν στην ελληνική ιστορία και φιλοσοφία.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της Calamos Investments εξομολογήθηκε ότι στον Ελληνισμό ως κοσμοθεωρία οφείλει την επιτυχία του. «Ο Ελληνισμός είναι πολύ σημαντικός γιατί, καθώς κοιτάω πίσω στην ιστορία μου, νομίζω ότι ήταν σημαντικός για την επιτυχία μου». Όπως διηγήθηκε, ήρθε σε επαφή με την ελληνική φιλοσοφία ως φοιτητής στο Illinois Institute of Technology. Τότε «γνώρισε» τη σκέψη του Σωκράτη, η οποία τον επηρέασε στο υπόλοιπο της ζωής του.

Θεωρεί λοιπόν ότι αυτό το δώρο, που εκείνος έλαβε από τον Ελληνισμό, οφείλει να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων:

«Αυτό που θέλω να σιγουρευτώ είναι ότι η επόμενη γενιά το καταλαβαίνει αυτό, καταλαβαίνει αυτή την ιστορία».

Ο Τζον Κάλαμος γεννήθηκε στο Σικάγο. Γιος Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, συχνά εκφράζει την υπερηφάνεια του για την ελληνική καταγωγή του, αλλά και για τις ηθικές αξίες που του μετέδωσε η οικογένειά του. Οι γονείς του διατηρούσαν ένα μανάβικο στο Σικάγο.

Εις μνήμη των γονιών του μάλιστα έχει κάνει σημαντικές δωρεές σε Ελληνοαμερικανικές Ένωσης όπως για παράδειγμα το Ελληνικό Μουσείο και Κέντρο Πολιτισμού στο Σικάγο, για το οποίο διέθεσε 2 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει η Εύη Σιμοπούλου και το news.gr.

Ο Έλληνας μεγιστάνας Τζον Κάλαμος

«Η μητέρα και ο πατέρας μου ήταν αφοσιωμένοι στη δουλειά τους και νομίζω ότι η ηθική μου προέκυψε από τους γονείς μου που εργάζονταν τόσο σκληρά. Αυτό ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα στο μέλλον», λέει.

Ήταν τυχερός που ήταν το μοναδικό παιδί της οικογένειας που πήγε στο κολέγιο, προτού ενταχθεί στις αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις στη δεκαετία του '60. Μόλις έλαβε το πτυχίο του μπήκε στην Αμερικανική Αεροπορία, όπου υπηρέτησε ως πιλότος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και έφθασε ως τον βαθμό του ταγματάρχη.

«Το να γίνω πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν μεγάλη εμπειρία για μένα», λέει, καθώς του προσέφερε τις απαραίτητες δεξιότητες για τη μελλοντική του καριέρα, δηλαδή την αξία της αναγνώρισης ότι κάποιος πρέπει να είναι μέλος μιας ομάδας και ότι κάθε επόμενη αποστολή χρειάζεται καλή προετοιμασία που απαιτεί χρόνο.

Ήταν τότε, στα τέλη της δεκαετίας του '60, πολεμώντας στο Βιετνάμ, όταν άρχισε να σκέφτεται για τη διαχείριση των κινδύνων στις αγορές, για να μετεξελιχθεί μερικά χρόνια μετά σε έναν πρωτοπόρο στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων, με αποτέλεσμα τόσο δημόσιοι οργανισμοί όσο και ιδιώτες να τον εμπιστεύονται για τις επενδύσεις τους.

Ίδρυσε την Calamos Investments το 1977 και έγινε τόσο επιτυχημένος χρηματιστής που συχνά αναφέρεται ως αρχή επί των επενδυτικών στρατηγικών, των αγορών και της οικονομίας στη διαχείριση κινδύνων.

«Στη διαχείριση των κινδύνων για περισσότερα από 40 χρόνια η εταιρεία μου έχει γίνει πολύ επιτυχημένη», λέει ο αυτοσχέδιος δισεκατομμυριούχος με εκτιμώμενη καθαρή αξία 2,7 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes.

Μετά από δεκαετίες στην επιχείρηση διαχείρισης κινδύνων εξακολουθεί να «πεινάει» για επιτυχία.

«Οι αγορές με έμαθαν πώς να κατανοήσω καλύτερα τι συμβαίνει στον κόσμο. Η αγορά είναι ο παλμός του τι συμβαίνει. Αυτό εξακολουθεί να με οδηγεί», λέει.

Το άλλο πάθος του είναι η Ελλάδα και η εξάπλωση της κοσμοθεωρίας του Ελληνισμού στις ΗΠΑ.

Ίδρυσε το Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο, το οποίο ελπίζει ότι «μπορεί να διδάξει στην επόμενη γενιά το σύστημα αξιών του Ελληνισμού και της ιστορίας του».

Αποκαλύπτει ότι ανησυχεί επειδή η σημερινή γενιά δεν φαίνεται να υιοθετεί με ενθουσιασμό το σύστημα αξιών των προηγούμενων γενεών της Ελλάδας, αλλά δεσμεύεται να συνεχίσει να βοηθά στην προώθηση του Ελληνισμού στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Θεωρεί ότι το κλειδί είναι η «κριτική σκέψη», δηλαδή ο Ορθός Λόγος.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά πηγαίνουν στα κολέγια για να μάθουν πώς να σκέφτονται. Όταν μετέχεις στη φιλοσοφία μαθαίνεις πώς να σκέφτεσαι. Όταν καταλαβαίνετε την ιστορία, έχεις τη σωστή προοπτική. Αυτό είναι πραγματικά κρίσιμο για την επιτυχία. Και αυτός είναι ο σκοπός του Ελληνικού Μουσείου», λέει.

«Η μετάβαση στο κολέγιο δεν πρέπει να έχει κίνητρο την απόκτηση μιας καλής εργασίας στο μέλλον. Αλλά να διδαχτεί κανείς πώς να σκέφτεσαι και τότε, εάν το μάθει, θα έχει το πάθος και τελικά θα αποκτήσεις τη σωστή δουλειά», τονίζει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr