Πως μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ημικρανιών;
Τί είναι η ημικρανία και ποιους ταλαιπωρεί περισσότερο;
Πολλές φορές δεν έχετε ξυπνήσει με ένα κεφάλι έτοιμο να εκραγεί; Πόσες φορές έχετε απομονωθεί σε σκοτεινά δωμάτια ενώ έξω ήταν χαρά Θεού; Δεν είστε οι μόνοι!
Η ημικρανία, είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό από μια σειρά από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
Η λέξη προέρχεται από την ελληνική γλώσσα και σημαίνει «πόνος στην μια πλευρά του κεφαλιού».
Οι ημικρανίες ταλαιπωρούν 1 στους 8 ενήλικες, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), συγκαταλέγονται στις 20 ασθένειες που μας ταλαιπωρούν περισσότερο στην διάρκεια της ζωής μας.
Οι γυναίκες που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες είναι τριπλάσιες από τους άνδρες, γεγονός που σύμφωνα με τους επιστήμονες σχετίζεται με τρία γονίδια.
Ο πόνος στο κεφάλι, η τάση για εμετό και τα άλλα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και 3 ημέρες.
Η βασική αιτία των ημικρανιών παραμένει άγνωστή, ωστόσο θεωρείται ότι σχετίζονται με ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.
Περίπου στα 2/3 των περιπτώσεων υπάρχει κληρονομικότητα και επίσης, ένας αριθμός ψυχολογικών διαταραχών σχετίζονται με τις ημικρανίες όπως κατάθλιψη, άγχος και διπολική διαταραχή.
Πως τώρα συνδέεται η διατροφή με την εμφάνιση των ημικρανιών;
- Τρόφιμα που περιέχουν ουσίες με αγγειοσυσταλτικές ιδιότητες όπως η τυραμίνη και η φαινυλαλανίνη, αλκοόλ και καφεΐνη μπορούν να δημιουργήσουν ημικρανίες. Το κόκκινο κρασί, η μπύρα, το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα, το τσάι, ο καφές, η σοκολάτα και τα αναψυκτικά τύπου κόλα είναι μερικά από τα τρόφιμα τα οποία ευθύνονται για αυτές.
- Η υπογλυκαιμία συχνά μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία. Η υπερβολική κατανάλωση απλών υδατανθράκων, όπως είναι η άσπρη ζάχαρη, τα ζυμαρικά, οι χυμοί και τα μπισκότα μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες. Όταν τρώτε απλούς υδατάνθρακες, το σάκχαρο ανεβαίνει απότομα και εκκρίνεται ινσουλίνη και ρίχνει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα του σακχάρου. Η πτώση αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία. Έτσι, συστήνεται η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως είναι τα ολικής αλέσεως δημητριακά, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης.
- Η έλλειψη βιταμίνης Β2 και μαγνησίου φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση της ημικρανίας. Φυσιολογικά, η βιταμίνη Β2 ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Το μαγνήσιο, προκαλεί μειώσει του αγγειοσπασμού, αναστολή της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και περιορισμό της φλεγμονής που σχετίζονται με την παθογένεια της ημικρανίας.
Υπάρχουν βότανα τα οποία βοηθάνε;
Ορισμένα βότανα, όπως το ginger (πιπερόριζα) και το gingko biloba πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη και την θεραπεία της ημικρανίας λόγω της αυξημένης παροχής οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται με επιφύλαξη διότι μεγάλες κλινικές έρευνες δεν έχουν αποδείξει ότι είναι ασφαλή.
Θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνετε υπόψιν ότι τα τρόφιμα που προκαλούν κρίσεις ημικρανίες σε ένα άτομο μπορεί να μην επιφέρουν κρίσεις σε κάποιο άλλο, ενώ ακόμα, και στο ίδιο το άτομο τα όρια δυσανοχής τροφίμων μπορεί να ποικίλουν από καιρό σε καιρό. Γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να γενικεύονται οι συστάσεις όσον αφορά την αποφυγή τροφίμων.
Η πιο σωστή κίνηση είναι η διατήρηση ενός ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και ροφημάτων με παράλληλη καταγραφή των συμπτωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο Κλινικός Διαιτολόγος θα μπορέσει να προσφέρει ενναλακτικές επιλογές τροφίμων, παρόμοιας διατροφικής αξίας με αυτά που αποφεύγονται, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επαρκής θερμιδική πρόσληψη και διατροφική κατάσταση του πελάτη.
Πως να προλάβουμε μια κρίση ημικρανίας
- Αποφεύγουμε τις τροφές στις οποίες έχουμε ευαισθησία.
- Λαμβάνουμε τακτικά γεύματα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα σακχαρούχα σνακς (ζάχαρη, γλυκά, μέλι, σοκολάτα, μπισκότα) και επιλέγουμε τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες.
- Αποφεύγουμε οποιανδήποτε εξαντλητική δίαιτα αδυνατίσματος.
- Πίνουμε άφθονο νερό σύμφωνα με το logodiatrofis.
- Περιορίζουμε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη (τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, ενεργειακά ποτά, σοκολάτα) και το αλκοόλ.
- Ελέγχουμε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων για ορισμένα «Ε» (νιτρώδη και νιτρικά άλατα).
- Μπορούμε να λαμβάνουμε προληπτικά συμπληρωματικές δόσεις Βιταμίνης Β2 και μαγνησίου κατόπιν οδηγιών του επιβλέπων ιατρού μας ή του εγγεγραμμένου Κλινικού Διαιτολόγου.
- Τέλος, καταναλώνουμε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα κάποιο λιπαρό ψάρι όπως ο σολομός, η τσιπούρα, το σκουμπρί ή οι σαρδέλες. Έρευνες, έδειξαν πως και τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μείωσαν στο μισό τις κρίσεις ημικρανίας και ελάττωσαν την ένταση τους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr