Έρευνα - κορωνοϊός: 8 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για τις συνέπειες του ιού - Τι λένε για οικονομία, κυβέρνηση

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία των Ελλήνων για την πανδημία του κορωνοϊού, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ.

 

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία των Ελλήνων για την πανδημία του κοροναϊού, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του ΕΒΕΑ που πραγματοποίησε η εταιρία PULSE-RC κατά το χρονικό διάστημα 15 έως 17 Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των ερωτηθέντων ανησυχεί αρκετά έως πολύ.

Σχεδόν όλοι (94%) εκτιμούν ότι η πανδημία και οι συνέπειες που απορρέουν από αυτήν θα επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Εξαιτίας της αρνητικής αυτής συγκυρίας, η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία και για την προσωπική οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων υποχωρεί και η απαισιοδοξία περνά στην πρώτη θέση.

Συγκεκριμένα, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 54% δηλώνουν σίγουρα ή μάλλον απαισιόδοξοι.

Αντιστοίχως, για την πορεία της προσωπικής οικονομικής κατάστασης, αισιόδοξοι δηλώνουν το 48% και απαισιόδοξοι το 51%.

Παρόλα αυτά, η αξιολόγηση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και την κοινωνική πολιτική.

Συγκεκριμένα, το 53% αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και το 43% αρνητικά.

Για την κοινωνική πολιτική αντίστοιχα, το 52% αξιολογεί θετικά την κυβέρνηση και το 44% αρνητικά.

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέχρι τις 17 Μαρτίου που τελείωσε η έρευνα, η πλειοψηφία (73%) εκτιμά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (55% έναντι 41%) εκτιμούσαν ότι αυτά δεν είναι αρκετά, εκφράζοντας την άμεση ανάγκη για επιπλέον στήριξη και επιβεβαιώνοντας τη σοβαρή επίδραση των τελευταίων αρνητικών εξελίξεων και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στον Έβρο και εν γένει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, το 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι έχουν επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ το 41% απαντά ότι δεν την έχουν επηρεάσει.

Συνολικά, η πανδημία του κοροναϊού και η τουρκική επιθετικότητα, κατά την άποψη του 86% των ερωτηθέντων, θα επηρεάσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με μόλις 9% να εκτιμά ότι δε θα συμβεί αυτό.

Τέλος, στην ερώτηση εάν οι αλλαγές που επήλθαν στο ασφαλιστικό με το νέο νόμο Βρούτση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, οι απόψεις είναι διχασμένες, με το 39% να απαντά ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 40% να απαντά δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Είναι εμφανές ότι το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί εντυπωσιακά από την αρνητική ψυχολογία αλλά και τα πραγματικά προβλήματα που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κοροναϊού» δήλωσε, παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και προσέθεσε:

«Από την αρχή της νέας αυτής υγειονομικής κρίσης, το ΕΒΕΑ και σύσσωμη η Επιμελητηριακή Κοινότητα, επιτελώντας το θεσμικό τους ρόλο, είχαν επισημάνει προς την Πολιτεία τις αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν και στην αγορά και γενικότερα στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότειναν και συγκεκριμένα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Σε καθημερινή βάση, μάλιστα, το ΕΒΕΑ επεσήμανε τις πρόσθετες ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται από μέρους της Πολιτείας όσο ο κοροναϊός επεκτεινόταν.

Τα επιπλέον μέτρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει μέρα με την ημέρα, δικαιώνουν τις προτάσεις που κάνουμε ως Επιμελητηριακή Κοινότητα για επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Η προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πρέπει όμως να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και με συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, των εκπροσώπων της αγοράς και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη.».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr