Ποιός είναι ο Τούρκος της Coca-Cola Μουχτάρ Κεντ και τι θέλει από & για την Ελλάδα;
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η μητρική της εταιρείας του παγκόσμιου κολοσσού «The Coca-Cola Company» επέλεξε την Αθήνα ως έδρα του νέου διοικητικού και επιχειρησιακού κέντρου για τις δραστηριότητες διαδικτυακής και κοινωνικής δικτύωσης (Citizen Interaction Center) του ομίλου στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.
Του Mάκη Αποστόλου στο Έθνος
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η μητρική της εταιρείας του παγκόσμιου κολοσσού «The Coca-Cola Company» επέλεξε την Αθήνα ως έδρα του νέου διοικητικού και επιχειρησιακού κέντρου για τις δραστηριότητες διαδικτυακής και κοινωνικής δικτύωσης (Citizen Interaction Center) του ομίλου στην περιοχή της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.
Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας σήμερα, όχι αύριο, ούτε μεθαύριο
Την απόφαση αυτή, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, γνωστοποίησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «The Coca Cola Company» Μουχτάρ Κεντ και ο πρόεδρος της επιχειρησιακής μονάδας Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης Νίκος Κουμέττης με επιστολή προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο μη κυβερνητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός The Hellenic Initiative (THI).
Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο επικεντρώθηκε στον άξονα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας», το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, πλην του Ελληνα πρωθυπουργού και του Κεντ, ο Τζορτζ Στεφανόπουλος, πρώην σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, ο πρέσβης Τζον Νεγροπόντε, ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και ο Αντριου Λιβέρης, επικεφαλής της «The Dow Chemical Company».
Στην εκδήλωση του The Hellenic Initiative, δίπλα στον Κεντ εικονίζονται ο Αντ. Λιβέρης της Dow Chemical, ο Α. Δρακόπουλος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Libra Γ. Λογοθέτης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο τουρκικής καταγωγής Μουχτάρ Κεντ ενθάρρυνε τους καλεσμένους να συμμετέχουν υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για έναν προσωπικό σκοπό που χρήζει άμεσης παρέμβασης. Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας σήμερα, όχι αύριο, ούτε μεθαύριο», ενώ προσέθεσε πως «εκπροσωπώντας μια διεθνή κοινότητα, καλούμαστε να στηρίξουμε τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς οι οποίοι παρέχουν δίχτυ ασφαλείας σε οικογένειες που επηρεάζονται από την κρίση και να προωθήσουμε επενδύσεις και πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας».
Λίγες εβδομάδες αργότερα η επιλογή της χώρας μας από τον φιλλέλληνα Μουχτάρ για τη δημιουργία του νέου Citizen Interaction Center (CIC) για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη (περιοχή η οποία καλύπτει 23 χώρες) αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης».
Ανοιχτή γραμμή
Ο Κεντ διατηρεί... στενές επαφές με τον Λευκό Οίκο. Στη φωτογραφία τον βλέπουμε ανάμεσα στην ανταποκρίτρια του TRT-Turk στον Λευκό Οίκο Εμέλ Μπαϊράκ και στη σύζυγό του Ντέφνε.
Το κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως «ανοιχτή γραμμή» με τους καταναλωτές οι οποίοι θα μπορούν να ρωτούν, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οτιδήποτε αφορά προϊόντα της εταιρείας, ερχόμενοι σε επικοινωνία με τους ανθρώπους του CIC. Πρόκειται για το δεύτερο κέντρο του ομίλου στον κόσμο, καθώς το πρώτο λειτουργεί στην Ισπανία καλύπτοντας την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης. Στο ξεκίνημα θα λειτουργεί με μονοψήφιο αριθμό ατόμων, ωστόσο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί το δυναμικό του CIC.
Μάλιστα, η χώρα μας επελέγη ενώ το κέντρο διεκδικούσαν σημαντικοί ανταγωνιστές από πολύ μεγαλύτερες, από την ελληνική, αγορές όπως είναι π.χ. αυτές της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Αυτό επετεύχθη, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, εξαιτίας της τεχνογνωσίας και της γλωσσικής κατάρτισης που διαθέτουν οι Ελληνες, δηλαδή το υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της χώρας μας. Ο Μουχτάρ Κεντ γεννήθηκε το 1952 στη Νέα Υόρκη, όπου ο πατέρας του Νεκντέτ ήταν Τούρκος πρόξενος.
Στη φετινή γενική συνέλευση της Coca Cola, προσκεκλημένος ήταν ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος δήλωσε ότι ποντάρει πάντα στα σίγουρα, γι' αυτό δεν έχει πουλήσει ούτε μία μετοχή της εταιρείας.
Αφού τελείωσε το αμερικανικό κολέγιο Tarsus στη Μερσίν της Τουρκίας το 1971, πήγε για σπουδές στο Χαλ της Αγγλίας (απ' όπου πήρε και το πτυχίο του) για να συνεχίσει κατόπιν τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο City του Λονδίνου (Cass Business School).
Το 1978 ο Κεν βρήκε τη δουλειά στην The Coca-Cola Company μέσω μιας αγγελίας στην εφημερίδα το 1978. Γύριζε όλη τη χώρα (Τζόρτζια, Τέξας, Μασαχουσέτη, Καλιφόρνια) με φορτηγά πουλώντας Coca-Cola, μαθαίνοντας έτσι από... πρώτο χέρι τη διαδικασία διανομής, το μάρκετινγκ, αλλά και τα συστήματα αποθήκευσης (logistics).
Ο Μουχτάρ Κεντ ήταν μεταξύ των επίσημων ομιλητών στο περσινό World Economic Forum στο Νταβός, υπογραμμίζοντας ότι ο καπιταλισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Το 1985 πήρε προαγωγή στη θέση του γενικού διευθυντή στην Coca-Cola Τουρκίας και Κεντρικής Ασίας, μεταφέροντας τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας από τη Σμύρνη στην Κωνσταντινούπολη.
Τρία χρόνια αργότερα (1988) ανέλαβε πρόεδρος για την περιοχή Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και αντιπρόεδρος της Coca-Cola International, έχοντας υπό την ευθύνη του 23 χώρες, από τις... Αλπεις μέχρι τα Ιμαλάια. Εχοντας ως έδρα του τη Βιέννη της Αυστρίας υπηρέτησε αυτό το πόστο μέχρι το 1995. Τότε, ανέλαβε γενικός διευθυντής της Coca-Cola Amatil-Europe, καλύπτοντας δραστηριότητες εμφιάλωσης σε 12 χώρες.
Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της εταιρείας κατά 50% περίπου.
Υστερα από 20 χρόνια παρουσίας, το 1999 ο Κεντ άφησε την Coca-Cola Company για να αναλάβει τη διοίκηση της τουρκικής EFES, μιας εταιρείας ζυθοποιίας και εμφιάλωσης (αλλά και αντιπροσώπου της Coca-Cola στη χώρα), με δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Τουρκία και την Κεντρική Ασία. Ο Κεντ κατάφερε να επεκτείνει τα σύνορα της εταιρείας από την Αδριατική μέχρι την Κίνα.
Αναφορικά με τη φυγή του από την Coca-Cola, σημειώνεται ότι αυτή είχε αποδοθεί σε μία... λανθασμένη του κίνηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, το 1997 ήρθε σε συμβιβασμό με τις αυστραλιανές Αρχές για την ανάμειξή του σε σκάνδαλο χρηματιστηριακών συναλλαγών με απόρρητες πληροφορίες.
Ο επενδυτικός του σύμβουλος είχε πουλήσει 100.000 μετοχές της αυστραλιανής Coca-Cola Amatil πριν από την ανακοίνωση δυσμενών αποτελεσμάτων. Η ίδια η Coca-Cola διεξήγαγε εσωτερική έρευνα και απεφάνθη ότι επρόκειτο για «ένα ειλικρινές λάθος».
Η επιστροφή
Τον Μάιο του 2005, όμως, ο Κεντ επέστρεψε στην Coca-Cola, στην οποία ανέλαβε την προεδρία ολόκληρου του ομίλου στις 23 Απριλίου του 2009, αφού προηγουμένως είχε περάσει από κορυφαίες διοικητικές θέσεις για τις περιοχές της Βόρειας Ασίας, της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής.
Μεταξύ των σημαντικότερων εμπειριών του κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην Coca Cola ο Κεντ αναφέρει το πέρασμά του από αγορές και κοινωνίες στις οποίες συντελέστηκαν κοσμοϊστορικές αλλαγές, όπως π.χ. στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Τα ίδια συναισθήματα ένιωσε ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής πολυεθνικής κατά την επιστροφή της Coca Cola στη Μιανμάρ ύστερα από 60 χρόνια απουσίας.
Ο Μουχτάρ Κεντ, ένας από τους 10 κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών στον κόσμο, είναι επίσης πρόεδρος του συμβουλίου διεθνών επιχειρήσεων στο World Economic Forum και μέλος του Eminent Persons Group για το ASEAN, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον.
Βρίσκεται ακόμη στα διοικητικά συμβούλια των 3M, Special Olympics International, Ronald McDonald House Charities, Catalyst και Emory University.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί μέλος της γνωστής λέσχης Μπίλντεμπεργκ και μάλιστα είχε παρακολουθήσει το συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης το 2009.
Η συμβουλή του
Εξοδος από την κρίση με συνταγή Κίνας
Οι σχέσεις του Μουχτάρ Κεντ με τη χώρα μας είναι πολύ στενές, λόγω και του ρόλου που έχει για την Coca Cola The Company σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για τον λόγο αυτό την επισκέπτεται συχνά.
Στο Επιχειρηματικό Συνέδριο (BAC) που είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2012 στη Θεσσαλονίκη, ο κορυφαίος μάνατζερ είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα (όπως άλλωστε και οι άλλες προβληματικές χώρες του Νότου) χρειάζεται σχέδιο για να βγει από την κρίση, σχέδιο σαν αυτό που εφάρμοσε η Ιρλανδία.
Για τον Κεντ, η Ελλάδα και η Ευρώπη θα πρέπει να κάνουν ό,τι έκανε και η Κίνα, η οποία παρέχει κίνητρα και περιθώρια για επιχειρηματική ευελιξία, προωθώντας τον ανταγωνισμό ακόμη και μεταξύ περιφερειών και πόλεων στην ίδια χώρα. Θα πρέπει δηλαδή «να βρουν τρόπους να καταρτίσουν σχέδια για να προσελκύσουν κεφάλαια, να πείσουν για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και, πολύ περισσότερο, για την επένδυση αυτών των κεφαλαίων στην οικονομία». Μεταξύ άλλων είχε τονίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική ύφεση αρκεί να εστιάσει στην ενίσχυση του τουρισμού και στον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που είτε «έφυγαν» στο εξωτερικό είτε τοποθετήθηκαν κάτω από το στρώμα.
Θα πρέπει ακόμη να δώσει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση των δικτύων επικοινωνιακής σύνδεσής της με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική, την Τουρκία και την Ευρασία. Προσέθεσε δε ότι επιβάλλεται η ενεργοποίηση ομάδας επιχειρηματικών ηγετών, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιλεγούν με τη συνδρομή και του ΣΕΒ, προκειμένου να δώσουν τα «φώτα» τους για τη στήριξη των σωστών οικονομικών πολιτικών.
Οι γυναίκες
Σύμφωνα με τον Κεντ, κινητήριος δύναμη του πλανήτη για τον 21ο αιώνα δεν θα είναι η Κίνα και η Ινδία, αλλά οι... γυναίκες, ο αριθμός των οποίων στις αναπτυσσόμενες χώρες φθάνει τα 25 εκατομμύρια. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στα γραφεία της Coca Cola στην Τουρκία οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες, το δε πρόγραμμα 2020 του ομίλου προβλέπει την αύξηση της γυναικείας συμμετοχής σε διοικητικές θέσεις από το 22%-23% που είναι σήμερα, σε περίπου 40% μέχρι το τέλος του 2016.
Ο Κεντ αγαπάει ακόμη τις... ελιές, καθώς ο παππούς του, Sezai Omer Madra, ήταν ο πρώτος παραγωγός ελαιολάδου στην εποχή του, ενώ σήμερα διαθέτει μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα στο Αϊβαλί.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr