Στο φως δύο ναυάγια πλοίων στην Πάφο από τον άνθρωπο που ανακάλυψε τον Τιτανικό και το Βίσμαρκ

Δύο ναυάγια αμύθητης αρχαιολογικής αξίας, ένα της ελληνιστικής και ένα της οθωμανικής περιόδου, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες στο υποθαλάσσιο βουνό "Ερατοσθένης" της Πάφου.









Δύο ναυάγια αμύθητης αρχαιολογικής αξίας, ένα της ελληνιστικής και ένα της οθωμανικής περιόδου, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες στο υποθαλάσσιο βουνό "Ερατοσθένης" της Πάφου.

Ειδικά για το πλοίο της ελληνιστικής περιόδου, το οποίο τοποθετείται ανάμεσα στον 5ο και 3ο αι. π.Χ., εικάζεται ότι μετέφερε προϊόντα από την Ελλάδα προς την Κύπρο ή και αντίστροφα, καθώς στον βυθό εντοπίστηκαν αμφορείς και πιθάρια της περιόδου αυτής.


Στο ερευνητικό σκάφος «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» επέβαιναν 50 επιστήμονες, ανάμεσα τους και ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, διεθνώς γνωστός για την ανακάλυψη του ναυαγίου του «Τιτανικού». Επίσης επέβαινε Κύπριος επιστήμονας, λειτουργός του τμήματος γεωλογικής επισκόπησης, ο οποίος θα διαβιβάσει αρμοδίως όλα τα ευρήματα των ερευνών, που διήρκησαν δυο εβδομάδες.

Ο Ρόμπερτ Μπάλαρντ ανέφερε πως τα ευρήματα των ερευνών θα δοθούν στις κυπριακές αρχές, όπως έγινε και το 2010, που είχαν ξαναερευνήσει την ίδια περιοχή. «Είμαι πολύ τυχερός, έχω κάνει 70 συνολικά ανακαλύψεις, αυτός είναι ο 53ος χρόνος μου στη θάλασσα, έχω κάνει γύρω στις 150 εξερευνητικές αποστολές. Είμαι πιο γνωστός για την ανακάλυψη του Τιτανικού αλλά δεν νομίζω αυτή να ήταν η πιο σημαντική ανακάλυψή μου. Θεωρώ την πιο σημαντική τους υδροθερμικούς αγωγούς που δημιουργήθηκαν πάνω σε αυτούς μικροοργανισμοί», πρόσθεσε ο κ. Μπάλαρντ.

Όπως ανέφερε η αρχηγός της αποστολής, Κάθριν Κροφφ, στο σκάφος υπάρχουν τρία τηλεχειριζόμενα βαθυσκάφη (Άργος, Ηχώ και Ηρακλής), τα οποία χρησιμοποιούνται για βιντεοσκοπήσεις στο βυθό.

«Πριν από δύο χρόνια εξερευνήσαμε τον «Ερατοσθένη» και βρήκαμε ότι υπάρχει υγρό το οποίο πιθανόν να έχει μεθάνιο, ένα είδος υδρογονάνθρακα, αλλά δεν εξερευνούμε υδρογονάνθρακες σε αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε η κα. Κροφφ.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες δήλωσαν ότι έλαβαν δείγματα για βιολογικούς και γεωλογικούς σκοπούς και οτιδήποτε άλλο έχει λεχθεί για αναζήτηση ουρανίου ή σκάφους που μετέφερε χρυσό κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πηγές: onlypaphos.com, iefimerida.gr, pafospress.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ