Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μαγειρεύει λαχταριστές Κυπριακές ταχινόπιτες - Αφράτη ζύμη με ταχίνι και κανελοζάχαρη
Κυπριακές Ταχινόπιτες. Η συνταγή αυτή έρχεται κατευθείαν από την Κα Μαρία Πρίφτη από την Κύπρο. Αφράτη ζύμη ταχινόπιτας με ταχίνι και κανελοζάχαρη. Ταχινόπιτα στριφτή αλάδωτη. Αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσετε, εγώ τις λατρεύω!
Υλικά Συνταγής
- 500 γραµ. αλεύρι δυνατό (αφαιρούμε 1 φλ.)
- 1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
- 1/4 - 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1½ κ.σ. κανέλα (κοφτή)
- 1/2 κ.γλ. κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
- 1/2 κ.γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο
- 320 γραμ. χλιαρό νερό (περίπου 1½ φλ.)
-
Για τη γέμιση
- 400 γραµ. ταχίνι
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1½ κ.σ. κανέλα
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για την κυπριακή ταχινόπιτα, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό νερό της συνταγής. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Βάζουμε τα δύο είδη αλευριού σε λεκάνη, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να πάει από κάτω. Η ταχινόπιτα μπορεί να γίνει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, τη μαστίχα, το μαχλέπι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και κάνουμε στη μέση µία λακκούβα. Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και λίγο λίγο το νερό (περίπου 1,5 φλ.). Το ζυμώνουμε καλά μέχρι να μαζευτεί σε µπάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη. Όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι κατά τη διάρκεια του ζυμώματος ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 7΄-8΄, να γυαλίσει η ζύμη και να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Βάζουμε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40΄ σε ζεστό σημείο. Η ζύμη θα φουσκώσει έτσι κι αλλιώς και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος απλά θα πάρει παραπάνω χρόνο.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση για τις ταχινόπιτες. Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά µε κουτάλι. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και πλάθουμε σε μακρύ ρολό. Χωρίζουμε σε 8 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε µπάλες μαζεύοντας την ένωση από κάτω. Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Τα σκεπάζουμε για να µη ξεραθούν. Τα αφήνουμε για 15′ να ξεκουραστούν.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε µε χοντρό πλάστη μακρόστενο φύλλο, περίπου 30×12 εκ. Με κουτάλι βάζουμε κατά μήκος του φύλλου 2 κ.σ. γέμιση και το απλώνουμε. Αλείφουμε µε κουτάλι ή μαχαίρι, αφήνοντας κενό γύρω γύρω 1 εκ. Διπλώνουμε το φύλλο. Γυρίζουμε την πλευρά κατά μήκος ώστε να καλύψουμε τα 2/3 του φύλλου και κλείνουμε από πάνω µε το 1/3 του φύλλου κατά μήκος. Έχουμε τώρα ένα μακρύ ρολό. Τεντώνουμε το φύλλο (είναι πολύ ελαστικό) σχεδόν μισή φορά το μέγεθός του. Το διπλώνουμε στη μέση. Το μισό πάνω στο άλλο μισό. Το πλάθουμε σε ρολό περίπου 80 εκ. Το ρολό δεν πρέπει να έχει αλεύρι πάνω του, αλλιώς δεν ρολάρεται. Αν τρέξει έξω ταχίνι, θα γίνουν πιο νόστιμες οι ταχινόπιτες όταν ψηθούν.
Πιάνουμε τις δύο άκρες και τις στρίβουμε πολύ καλά. Τέλος, τυλίγουμε την ταχινόπιτα σε σαλίγκαρο (σαρίκι). Ακουμπάμε την ταχινόπιτα σε αλευρωμένο πάγκο. Τελειώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο όλες τις ελαφρά αλευρωμένες ταχινόπιτες. Μόλις τις πλάσουμε όλες, τις πατάμε λίγο µε τον πλάστη στην επιφάνεια, να πλατύνουν (περίπου 15 εκ. διάμετρο). Τις βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη µε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 30΄. Τις ψήνουμε στους 160°C, στον αέρα, για περίπου 30΄, να ροδίσουν καλά. Αν φτιάξετε μικρές ταχινόπιτες θέλουν ψήσιμο στους 150°C για 15-20′. Μόλις ροδίσουν και μοσχοβολήσουν είναι έτοιμες. Ζεστές είναι το κάτι άλλο, αλλά και κρύες οι ταχινόπιτες είναι το ιδανικό σνακ. Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στη γέμιση με μέλι. Μπορείτε αντί για 8 μεγάλες ταχινόπιτες να κάνετε 16 μίνι ταχινόπιτες.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr