Καραντίνα & Χριστούγεννα: Tips για να μην πάρουμε βάρος
Φέτος ο συνδυασμός Χριστουγέννων και lockdown, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19, μας ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη...
Τα Χριστούγεννα εκ φύσεως αποτελούν μία από τις πιο ιδιαίτερες γαστρονομικά περιόδους, μιας και συνδέονται με πλήθος παραδοσιακών συνταγών που δίνουν την ευκαιρία τουλάχιστον για μία εβδομάδα να συγκεντρώνουν την οικογένεια γύρω από ένα γεμάτο τραπέζι από λαχταριστά φαγητά και γλυκά.
Φέτος ο συνδυασμός Χριστουγέννων και lockdown, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19, μας ανοίγει ακόμα περισσότερο την όρεξη και η απορία όλων είναι πως μπορούμε να ελέγξουμε την όρεξή μας, προκειμένου να μην δούμε τη ζυγαριά μας να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα.
Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των βασικών κανόνων διατροφής με κάποιες μικρές εξαιρέσεις την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχοντας στο μυαλό μας ότι «κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται», αρκεί να καταναλώνεται στη σωστή συχνότητα και ποσότητα.
Με άλλα λόγια «Παν μέτρον άριστον», προκειμένου να απολαύσουμε όλες τις λιχουδιές χωρίς τύψεις!
(Photo: Pablo Merchán Montes/ Unsplash)
Επιλέγουμε αυτό που πραγματικά μας αρέσει: όποιο περιοδικό, site, τηλεόραση, social media και αν παρακολουθούμε, παρατηρούμε ότι προβάλλονται πολλές νόστιμες συνταγές που μας κάνουν να θέλουμε να φάμε τα πάντα και συνέχεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο καθένας μας να θυμάται τις αγαπημένες του γεύσεις και να εστιάζει κυρίως σε αυτές, προσέχοντας πάντα την ποσότητα.
Περίμενουμε 10 λεπτά πριν ξαναγεμίσουμε το πιάτο: Χρειάζονται λίγα λεπτά για να φτάσει στον εγκέφαλο το σήμα «χόρτασα». Έτσι, μόλις τελειώσουμε το φαγητό, προτού σκεφθούμε ότι θέλουμε να φάμε και άλλη ποσότητα κάνουμε ένα διάλειμμα, πίνοντας νερό. Στη συνέχεια, έλεγχουμε ξανά την όρεξή μας. Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε τελικά χορτάτη.
Ο κανόνας των μικρών και συχνών γευμάτων ανά 3 ώρες είναι επίκαιρος και πάντα διαχρονικός, μιας και βοηθάει να ελέγξουμε την όρεξη μας και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε.
Σκεφτόμαστε ότι είναι πιθανότερο να διψάμε και να μην πεινάμε: Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα πρώτα σημάδια της δίψας λαμβάνονται λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Για το λόγο αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση νερού και υγρών, γενικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατανάλωση φαγητού όταν δε χρειάζεται.
Επιπλέον, μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.
Τρώμε άφθονα φρούτα: η αυξημένη περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα, μειώνει την επιθυμία του οργανισμού για γλυκό, καθώς επίσης χορταίνουν με λιγότερες θερμίδες και μηδενικά λιπαρά.
Συνδυάζουμε κάθε φαγητό και ξεκινάμε με σαλάτα, μιας και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά, δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας και έτσι περιορίζεται η ποσότητα φαγητού που θα καταναλώναμε.
Ξεκινώντας με ένα τέτοιο γεύμα θα χορτάσουμε ευκολότερα, και ταυτόχρονα θα προσλάβουμε λιγότερο λίπος από τα υπόλοιπα εδέσματα.
Προσοχή στο μαγείρεμα!
Η γαλοπούλα υπό κατάλληλες συνθήκες μπορεί να αποτελέσει ένα άκρως διαιτητικό έδεσμα αρκεί να μην προσθέσουμε πολλά λιπαρά (λάδι – βούτυρο) κατά το μαγείρεμα της, να αποφύγουμε το τσιγάρισμα της γέμισης της (ρύζι, κάστανα, σταφίδες κλπ.) και φυσικά να αδιαφορήσουμε … επιδεικτικά για την πέτσα της .
Επιλέξετε επομένως μία μερίδα γαλοπούλας ή άπαχου κρέατος (περίπου όσο τη παλάμη σας με κλειστό τον αντίχειρα ) το οποίο δεν έχει λίπος, δεν είναι τηγανιτό και του έχετε αφαιρέσει την πέτσα.
Ως συνοδευτικό προτιμήστε πατάτες βραστές, φούρνου ή ψητές ή 1 φλιτζάνι από τη γέμιση. Αποφύγετε τηγανιτές πατάτες και άλλα τηγανιτά εδέσματα.
(Photo: Jed Owen/ Unsplash)
Γλυκά
Καλά φάγαμε το φαγητό μας αλλά μετά πάντα ακολουθεί το επιδόρπιο που είναι συνήθως ένα γλυκός πειρασμός.
Τα Χριστούγεννα τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους και κατά συνέπεια χωρίς αυτά ότι οι γιορτές θα ήταν λίγο … άχρωμες.
Το πνεύμα των Χριστουγέννων επιβάλει την κατανάλωση τους σε μετριοπαθείς ποσότητες χωρίς ιδιαίτερο άγχος αφού ένα μεγάλο μελομακάρονο αποδίδει περί τις 130 με 150 θερμίδες, όσες περίπου δύο φρούτα.
Κι εδώ φυσικά η υπερκατανάλωση οδηγεί … σε περιπέτειες.
Ο έτερος «συνάδελφος» του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι οι κουραμπιέδες με τη θερμιδική τους απόδοση να είναι υψηλότερη από τα μελομακάρονα. Ανάλογα με το μέγεθος τους αποδίδουν 150 με 180 θερμίδες και φυσικά δεν προσφέρονται για ασυδοσία και κραιπάλη.
Γενικά προτιμήστε μελομακάρονα από κουραμπιέδες που έχουν λιγότερες θερμίδες και αρκεστείτε πάντα σε μικρή ποσότητα (1-2 κομμάτια).
Αν θέλετε να δοκιμάσετε παραπάνω από ένα γλυκό κάντε το εξής: φάτε μια κουταλιά από το καθένα, έτσι και την επιθυμία σας για γλυκό θα ικανοποιήσετε αλλά και δεν θα επιβαρυνθείτε με παραπανίσιες θερμίδες.
Ποτό
Προσοχή: Τα ποτά μπορούν να υποσκάψουν την όλη προσπάθεια σας να μην φορτωθείτε με αχρείαστο σωματικό βάρος.
Είναι καλή ιδέα να ξεκινήστε την έξοδό σας με ένα μη αλκοολούχο ποτό (αναψυκτικό λάιτ, χυμό, σόδα) και να συνεχίσετε με κρασί, είτε κόκκινο είτε λευκό.
(Photo: Nicole Michalou/ Pexels)
Συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποτά, μας αποδίδει πολύ λιγότερες θερμίδες (60-80), ενώ τα υπόλοιπα ποτά πάνω από 100 θερμίδες ανά ποτήρι.
Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες. Ας μην ξεχνάμε και τα οφέλη των αντιοξειδωτικών που περιέχει το κρασί για την υγεία μας.
(Photo: Nicole Michalou/ Pexels)
Χορέψτε ,κινηθείτε, παίξτε !!!
Ο χορός τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν θερμίδες και μπορεί να προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των διατροφικών εδεσμάτων, όπως αναφέρει το logodiatrofis.gr.
Περπατήστε, κάνετε ποδήλατο, πάρτε το σκύλο σας για βόλτα, παίξετε έξω με τα παιδιά σας, αφήστε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε με τα πόδια όποτε είναι δυνατό, κάνετε οτιδήποτε που θα σας κάνει να κινείστε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr