H Ντίνα Νικολάου δημιουργεί απίθανη κολοκυθόπιτα - Με πράσα και κρέμα
Μια πολύ εύκολη και εντυπωσιακή κολοκυθόπιτα, που μπορούμε να σερβίρουμε ακόμη και σε γιορτινό τραπέζι. Αν θέλετε, μπορείτε να την εμπλουτίσετε με λίγο έξτρα μπέικον ξεροψημένο μέσα στη γέμιση.
ΥΛΙΚΑ
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο λιωμένο, για το άλειμμα των φύλλων
- 6-7 φέτες μπέικον
- Για τα λαχανικά
- 600 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη, τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
- 2 πράσα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 40 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
- Φύλλα από ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για την κρέμα
- 80 γρ. αγελαδινό βούτυρο
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml γάλα φρέσκο
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 2 αυγά
- 200 γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
-
ΒΗΜΑ 1Για την κρέμα: Βάζω σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύω με το σύρμα για 1-2 λεπτά. Προσθέτω το γάλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει. Αλατοπιπερώνω, αποσύρω από τη φωτιά και την αδειάζω σε ένα μπολ. Σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να κρυώσει εντελώς. Προσθέτω το κασέρι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύω.
- ΒΗΜΑ 2Για τα λαχανικά: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω τον κόλιανδρο και ανακατεύω για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτω τα πράσα και την κολοκύθα, αλατοπιπερώνω και σοτάρω ανακατεύοντας για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τον άνηθο.
- ΒΗΜΑ 3Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.
- ΒΗΜΑ 4Λαδώνω καλά μια μεγάλη, στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα στη μέση και απλώνω τα μισά φύλλα κρούστας τα οποία βουτυρώνω ένα ένα φροντίζοντας να καλύπτω καλά τα τοιχώματα αφήνοντας να εξέχουν αρκετά από την φόρμα.
- ΒΗΜΑ 5Ανακατεύω την κρύα κρέμα με τα σοταρισμένα λαχανικά και αδειάζω τη γέμιση στη φόρμα. Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία επίσης βουτυρώνω ένα ένα και τα κόβω, χαράζοντάς τα μ’ ένα μαχαιράκι στο σημείο όπου βρίσκεται η τρύπα της φόρμας. Αφαιρώ το κυκλάκι της ζύμης που κόβω και «στριμώχνω» τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα.
- ΒΗΜΑ 6Αλείφω με όσο βούτυρο έχει απομείνει την επιφάνεια της πίτας και ψήνω για 1 ώρα. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος του χρόνου ψησίματος της πίτας, απλώνω τις φέτες μπέικον σε ένα αντικολλητικό ταψάκι και βάζω στο φούρνο να ψηθούν μέχρι να γίνουν τραγανές.
- ΒΗΜΑ 7Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, την αφήνω για 15 λεπτά να κρυώσει και την αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα. «Σπάσω» σε μεγάλα κομμάτια τις φέτες μπέικον και τις «στριμώχνω» στο κέντρο της πίτας. Σερβίρω αμέσως.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr