Οι άνθρωποι που συνεχώς παραπονιούνται κάνουν κακό στην υγεία σας - Τέτοιοι άνθρωποι επιζητούν την προσοχή
Υπάρχει πάντα ένα άτομο σε κάθε παρέα που θα γκρινιάζει πολύ.Τέτοιοι άνθρωποι επιζητούν την προσοχή
Μπορείτε να σταματήσετε να παραπονιέστε για ένα μήνα; Αυτή είναι η ουσία του άρθρου που έγραψε η Jessica Hullinger για το Fast Company. Η Hullinger διερευνά τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι είναι τόσο διατεθειμένοι να γκρινιάξουν. Όσο για το σταμάτημα των παραπόνων για ένα μήνα, αυτός είναι ο στόχος των ανθρώπων που γράφτηκαν στο πρόγραμμα Περιορισμού των Παραπόνων.
Υπάρχει πάντα ένα άτομο σε κάθε παρέα που θα γκρινιάζει πολύ. Και αν παρατηρήσουμε αυτό το άτομο θα συνειδητοποιήσουμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.
Τέτοιοι άνθρωποι επιζητούν την προσοχή. Έτσι, αν τους την δώσετε αυτό το μοτίβο τους δεν θα σταματήσει ποτέ. Βασικά, απλώς θα μεγαλώσει μέχρι να σας κουράσει.
Ακόμα και αν όλα πηγαίνουν τέλεια, θα βρουν και την παραμικρή λεπτομέρεια για να γκρινιάξουν. Όλοι έχουν δύσκολες στιγμές και ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να εκφράσει τα παράπονα του, αλλά το να παραπονιέσαι και να γκρινιάζεις διαρκώς είναι κάτι διαφορετικό. Ακόμα και αν στην αρχή δεν μοιάζει σοβαρό, σταδιακά θα αγανακτείτε μέχρι που δεν θα μπορείτε να ξεφύγετε από ένα τοξικό περιβάλλον.
Κανείς δεν θέλει να είναι αυτό το ενοχλητικό άτομο, αλλά αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι περισσότεροι είναι ότι αν δεν ελέγχουν τα συναισθήματα τους η έκφραση των αρνητικών τους συναισθημάτων θα μετατραπεί σε μια ακούσια συνήθεια που εν τέλει θα είναι κακή για την υγεία σας.
Η λύση για να σταματήσετε τα παράπονα είναι απλή. Πρέπει να μιλάτε με τον εαυτό σας και να ακούτε την φωνή σας όταν εκφράζετε τα προβλήματα σας. Έτσι θα μπορέσετε να αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε.
Όταν σταματήσετε να παραπονιέστε και τελειοποιήσετε την τεχνική του να μετατρέπετε τις αρνητικές σκέψεις σε παραγωγικές, θα κατακτήσετε την εσωτερική γαλήνη και ευημερία.
Χρειάζεται επίσης να συνειδητοποιήσετε ότι, ενώ παραπονιέστε, επιλέγετε την αρνητική ενέργεια έναντι της θετικής. Επομένως κάθε φορά που γκρινιάζετε ο εγκέφαλος σας προσαρμόζεται γρηγορότερα σε αυτή την κατάσταση και παράλληλα τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για να μην παραπονιέστε καθώς μπορεί να προκληθούν προβλήματα υγείας όπως κατάθλιψη, αϋπνία, πεπτικά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.
Όλοι τείνουν περιστασιακά να υιοθετούν κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας άλλων ανθρώπων. Γι αυτό λένε ότι πρέπει να έχουμε καλές παρέες. Έτσι, αν είστε με κάποιον που συνεχώς παραπονιέται μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι φίλοι σας αρχίζουν να απομακρύνονται από εσάς ή ότι αρχίζουν να παραπονιούνται περισσότερο.
Για να σταματήσετε να παραπονιέστε ή για να βοηθήσετε κάποιον άλλον να το κάνει πρέπει να ξεκινήσετε από την παρατήρηση. Για παράδειγμα το να πείτε «κάνει ζέστη έξω» είναι γεγονός. Αλλά αν προσθέσετε την φράση «και μισώ αυτό το μέρος» τότε αυτό είναι παράπονο. Στη συνέχεια αρχίστε να παρατηρείτε πόσο συχνά το κάνετε αυτό.
Τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι να γίνετε καλοί ακροατές και να μην προσθέτετε και άλλα παράπονα πάνω σε αυτά που λέει κάποιος άλλος. Αντί γι αυτό απαντήστε πιο θετικά ώστε να εξισορροπηθεί η κατάσταση καθώς και γι να βοηθήσετε αυτό το άτομο και όχι να το κάνετε χειρότερα.
Αφήστε αυτόν που μιλά να βγάλει τα παράπονα του αλλά μόλις τελειώσει μην προσθέσετε και άλλα αρνητικά συναισθήματα αναφέρει το Awaken.
Μια άλλη συνηθισμένη τακτική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι να πάρετε το βάρος από τους ώμους του άλλου ατόμου. Έτσι, για να το κάνετε αυτό πρέπει να μετατρέψετε αυτό που δυστυχεί τον άλλον σε μια απόφαση που θα πάρει ο ίδιος. Φροντίστε να φαίνεται σαν επιλογή ώστε να αισθάνεται πως έχει μια διέξοδο αντί να επιδεινώσει την κατάσταση. Έτσι, όταν πρέπει να κάνει κάτι δύσκολο, αρχικά του φαίνεται σαν βάρος αλλά όταν του πείτε να το κάνει επειδή μπορεί, αυτό φαίνεται διαφορετικό.
Μπορείτε πάντα να πείτε στο άλλο άτομο να κοιτάξει τα μικρότερα πράγματα για τα οποία μπορεί να είναι ευγνώμων και να του υπενθυμίζετε τακτικά να διώχνει τις αρνητικές σκέψεις. Όσο συχνότερα τα κάνετε αυτά, σταδιακά θα υιοθετήσει αυτά τα βήματα στην ρουτίνα του και θα παρατηρήσετε πως θα μπορείτε ευκολότερα να βοηθήσετε και άλλους ανθρώπους.
Τα παράπονα και η γκρίνια δεν είναι κάτι από τα οποία μπορείτε να απαλλαγείτε εντελώς αλλά μπορείτε να ελέγξετε όταν γίνουν υπερβολικά έντονα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr