Η ζωή και οι ταινίες του Πήτερ Ο' Τουλ, του ηθοποιού με τα ωραιότερα γαλάζια μάτια στην ιστορία του σινεμά σε ένα μοναδικό αφιέρωμα! (φωτό - βίντεο)

Έφυγε από την ζωή το Σάββατο, σε ηλικία 81 ετών, ο Πίτερ Ο' Τουλ, σταρ του «Λόρενς της Αραβίας». Ο διάσημος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ουέλινγκτον στο Λονδίνο, έχοντας χάσει την μάχη με ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε επί μακρόν.

Έφυγε από την ζωή το Σάββατο, σε ηλικία 81 ετών, ο Πίτερ Ο' Τουλ, σταρ του «Λόρενς της Αραβίας». Ο διάσημος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ουέλινγκτον στο Λονδίνο, έχοντας χάσει την μάχη με ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε επί μακρόν.



«Η οικογένεια ανακοινώνει ότι ο Πίτερ πέθανε χθες, γαλήνια, στο νοσοκομείο. Ήταν άρρωστος για μεγάλο διάστημα. Ήταν μοναδικός, ήταν ένας γίγαντας στον τομέα του», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ηθοποιού.

Η κόρη του, Κέιτ, ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την αγάπη που έδειξε στον πατέρα της όλα αυτά τα χρόνια. Ζήτησε όμως ταυτόχρονα να επιτραπεί στην οικογένεια να τον θρηνήσει μόνη της και στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι θα οργανώσει σύντομα μια επιμνημόσυνη τελετή «γεμάτη με τραγούδια και καλή διάθεση» για τον πατέρα της.

Κείμενο: Δήμητρα Ράγια, ethnos.gr



Ο Ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Χίγκινς απέτισε φόρο τιμής στον ηθοποιό, λέγοντας: «Έμαθα με μεγάλη θλίψη τα νέα για το θάνατο του Πίτερ Ο' Τουλ. Η Ιρλανδία και όλος ο κόσμος, έχασε έναν από τους γίγαντες του κινηματογράφου και του θεάτρου».


Ο ηθοποιός γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1932, από Ιρλανδό πατέρα και Σκωτσέζα μητέρα. Μεγάλωσε στη Βρετανία και φοίτησε σε καθολικό σχολείο. Σε νεανική ηλικία ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία αλλά καθώς το όνειρό του ήταν να γίνει ηθοποιός, φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία της Δραματικής Τέχνης.

Οι 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ και το τιμητικό βραβείο
Καταξιώθηκε αρχικά ως θεατρικός ηθοποιός και ασχολήθηκε ελάχιστα με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μέχρι το 1962, όταν ο Ντέιβιντ Λιν τον επέλεξε να πρωταγωνιστήσει στο ρόλο του συνταγματάρχη Λόρενς στην ταινία "Ο Λόρενς της Αραβίας".



Η ερμηνεία του αυτή του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ακολούθησαν άλλες επτά υποψηφιότητες πρώτου ανδρικού ρόλου. Ωστόσο ο Ο' Τουλ δεν κέρδισε ποτέ το πολυπόθητο αγαλματάκι, παρά μόνο το 2003, όταν η Αμερικανική Ακαδημία τον τίμησε με ένα βραβείο για το σύνολο της καριέρας του.

Αρχικά είχε αρνηθεί να δεχθεί το τιμητικό βραβείο, ζητώντας με επιστολή του στην Ακαδημία να το καθυστερήσει μέχρι να κλείσει τα 80 του, αφού όπως έλεγε με χιούμορ «ήταν ακόμη μέσα στο παιχνίδι και ίσως να το κέρδιζε (κανονικά) το κατεργάρικο (το βραβείο)».



Αν και αφιέρωνε πολύ χρόνο στο θέατρο, όπου ήταν καταξιωμένος σαιξπηρικός ηθοποιός, μετά τον Λόρενς, γύρισε πολλές ακόμη ταινίες, όπως "Το λιοντάρι του χειμώνα", το "Αντίο κύριε Τσιπς", την "Άρχουσα τάξη",τον "Τελευταίο Αυτοκράτορα" και την "Τυχερή μου χρονιά". Για τις ερμηνείες του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση κέρδισε συνολικά τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο Έμμυ και ένα βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Ο Πίτερ Ο' Τουλ με τον γιο του, Λόρκαν.



Πέρυσι, ο Ο' Τουλ είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει την ηθοποιία. Δήλωσε ότι η καριέρα του στην σκηνή και στην οθόνη, τον γέμιζε συναισθηματικά και ήταν οικονομικά αποδοτική, δίνοντάς του την ευκαιρία να βρεθεί κοντά σε «ωραίους ανθρώπους, καλούς συντρόφους» με τους οποίους όπως σημείωνε «μοιράστηκα την αναπόφευκτη μοίρα όλων των ηθοποιών: παταγώδεις αποτυχίες αλλά και επιτυχίες».



Οι καταχρήσεις

Ο ηθοποιός ήταν επιρρεπής τις καταχρήσεις. Έπινε και κάπνιζε πολύ. Αυτός ο τρόπος ζωής επιβάρυνε σημαντικά την υγεία του. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 διαγνώστηκε με παγκρεατίτιδα και οι γιατροί τον προειδοποίησαν ότι αν συνέχιζε το ποτό, θα ήταν μοιραίο. Στη συνέχεια υπεβλήθη σε επέμβαση και απείχε έκτοτε από το αλκοόλ.



Ο Ο΄Τουλ ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Σίαν Φίλιπς για 20 χρόνια, μέχρι το 1979. Μαζί της απέκτησε δυο κόρες, την Κέιτ και την Πατρίτσια. Αργότερα απέκτησε και έναν γιο, τον Λόρκαν, με το μοντέλο Κάρεν Μπράουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr