Αμύγδαλο: Το φυσικό καλλυντικό ομορφιάς - Eυεργετικές ιδιότητες στην υγεία μας και στο δέρμα
Δείτε όλα τα μυστικά για τον ξηρό καρπό..
Το αμύγδαλο μπορεί να θεωρηθεί ως ένα πολύ καλό φυσικό καλλυντικό!
Σε αυτό σπουδαίο ρόλο καταλαμβάνουν τα ω-3 λιπαρά οξέα, η πρωτεΐνη και η βιταμίνη Ε τα οποία σε συνδυασμό με τα μεταλλικά στοιχεία( μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο) που περιέχονται στα αμύγδαλα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την γήρανση της επιδερμίδας.
Η βιταμίνη Β2-ριβοφλαβίνη βοηθά στο να απορροφούν τα κύτταρα αποτελεσματικά το οξυγόνο και ενεργεί στην καλή όραση.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του δέρματος.
Γ’ αυτό και η ξηρή επιδερμίδα είναι μια «προειδοποίηση» του οργασμού ότι υπάρχει έλλειψη ω-3 λιπαρών οξέων η πρόσληψη των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τους χειμερινούς μήνες όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πέφτει σε χαμηλά επίπεδα.
Αρκετοί δερματολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα ω-3 μπορούν να βοηθήσουν στην ακμή καθώς καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Στη θεραπεία από τις βλάβες και τις ουλές που προκαλεί η ακμή βοηθά και η βιταμίνη Ε, η οποία ως αντιοξειδωτική έχει ενεργή δράση στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν τη γήρανση της επιδερμίδας.
Μια χούφτα αμύγδαλα μας δίνει περισσότερο από το 1/3 βιταμίνης Ε που χρειαζόμαστε καθημερινά.
Το αμυγδαλέλαιο που προέρχεται από την εκχύλιση των αμυγδάλων χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών και αρωμάτων.
Κρέμα προσώπου με αμυγδαλέλαιο
Υλικά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. αμυγδαλέλαιο
- 2 – 3 κ.σ. ροδόνερο
- 2 κ.σ. μελισσοκέρι
- 2 – 3 αμπούλες βιταμίνης Ε
Διαδικασία
- Χρησιμοποιούμε ένα καθαρό μπρίκι και σε μπεν μαρί λιώνουμε το κερί προσέχοντας να μην βράσει.
- Όσο είναι ζεστό, προσθέτουμε τα έλαια, ξεκινώντας από το ελαιόλαδο και ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αμυγδαλέλαιο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σπάμε τις αμπούλες της βιταμίνης Ε και ρίχνουμε το περιεχόμενο στο μείγμα μας. Τελευταίο προσθέτουμε το ροδόνερο, σιγά σιγά προσέχοντας ταυτόχρονα να αποκτήσει η κρέμα μας την πυκνότητα που θέλουμε.
- Βάζουμε την κρέμα σε αποστειρωμένο βαζάκι και είναι έτοιμη!
Η παραπάνω συνταγή είναι γνωστή ως ”συνταγή του Γαληνού” και είναι μία από τις πρώτες κρέμες προσώπου που φτιάχτηκαν. Φτιάχτηκε το 150 μ.χ. και είναι γνωστή ως cold cream καθώς δίνει μία αίσθηση δροσιάς όταν εξατμίζεται από την επιδερμίδα. Είναι για όλους τους τύπους δέρματος και ιδανικά εφαρμόζεται το βράδυ αναφέρει η Θεοδώρα Τζανή στο logodiatrofis.
Τη συνταγή μας την παραχώρησε η κα. Ευερίνα Μουντζουρίδη από το κατάστημα βιολογικών καλλυντικών La vie est bio.
Ναι μεν… ΑΛΛΑ
- Δεν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα διότι εξαιτίας του λίπους που περιέχουν αποδίδουν πολλές θερμίδες.
- Αποφεύγουμε τα αλατισμένα και ψημένα αμύγδαλα
- Τα άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς δεν πρέπει να καταναλώνουν κανένα είδος τους χωρίς τη συμβουλή του ειδικού.
- Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποθήκευση όχι μόνο των αμυγδάλων αλλά όλων των ξηρών καρπών. Με την ακατάλληλη συντήρηση(λανθασμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας) αναπτύσσονται αφλατοξίνες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από μύκητες(μούχλα) όταν υπάρξουν ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας γ’ αυτούς.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr