Μιραμπέλλο 4: Χύμα στο κύμα - του Δημήτρη Μαχαιρίδη
του Δημήτρη ΜαχαιρίδηΣτην ακρογιαλιά, εκεί που σκάει το κύμα, οι άνθρωποι ημερεύουν και λένε την αλήθεια. Έτσι και εμείς, κάθε μέρα, με την ομπρέλα μας, τις καρέκλες, τα μπανιέρα και τα αντηλιακά βρισκόμασταν στην ακρογιαλιά για το μπάνιο μας, αναζητώντας την ηρεμία. Η Βασιλική ακόμη και κάτω από την ομπρέλα διάβαζε τα νέα από το twitter, για την ενεργειακή κρίση, για την κρίση στη Συρία, την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.
Κρίσεις και μακροβούτια
Στην ακρογιαλιά, εκεί που σκάει το κύμα, οι άνθρωποι ημερεύουν και λένε την αλήθεια. Έτσι και εμείς, κάθε μέρα, με την ομπρέλα μας, τις καρέκλες, τα μπανιέρα και τα αντηλιακά βρισκόμασταν στην ακρογιαλιά για το μπάνιο μας, αναζητώντας την ηρεμία. Η Βασιλική ακόμη και κάτω από την ομπρέλα διάβαζε τα νέα από το twitter, για την ενεργειακή κρίση, για την κρίση στη Συρία, την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Όλος ο κόσμος σε κρίση τελικά. Οι υπόλοιποι την αφήναμε να αναμετρά τις κάθε είδους κρίσεις και βουτάγαμε στο κύμα για να ξεφύγουμε από όλη αυτή τη λαίλαπα κρίσεων. Κάποια στιγμή βούταγε και η Βασιλική και εκεί πάνω στο κύμα άρχιζε τα καθέκαστα με τις κρίσεις. Τράβαγα ένα μακροβούτι και έτσι ξεγλίστραγα και πάλι από τις κρίσεις.
Ώσπου μια μέρα ήρθε στην παρέα και η Μαρία, Mεραμπελιώτισσα γέννημα θρέμμα, υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ. Και καθώς ήμασταν όλοι χύμα στο κύμα η Μαρία τσίμπησε από τη Βασιλική και άρχισε να μας περιγράφει την κρίση στην ΕΥΔΑΠ. Δαμάζοντας, λοιπόν, τα κύματα του Κρητικού Πελάγους μάθαμε από την Μαρία ότι στην ΕΥΔΑΠ από την εποχή του ’70 υπήρχαν δύο κατηγορίες υπαλλήλων: αυτοί της παλιάς ΟΥΛΕΝ και μετέπειτα ΕΕΥ και εκείνοι του ΟΑΠ (Οργανισμός Αποχετεύσεως Πρωτευούσης). ΕΕΥ και ΟΑΠ ενώθηκαν στην ΕΥΔΑΠ στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Όχι δεν ήταν κυβέρνηση τότε το ΠΑΣΟΚ, αλλά η Νέα Δημοκρατία. Οι υπάλληλοι του ΟΑΠ, επειδή κάποιοι από αυτούς κατέβαιναν στους υπονόμους, είχαν καταφέρει και απαξάπαντες έπαιρναν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ακόμη και αυτοί που δούλευαν στα γραφεία. Όταν ενώθηκαν οι δύο οργανισμοί, οι πρώην υπάλληλοι του ΟΑΠ συνέχισαν να λαμβάνουν το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Άσχετο, αν τη βρώμικη δουλειά στους υπονόμους την έδωσε αργότερα η ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτικές εταιρείες και δεν υπήρχε πια υπάλληλος του παλιού ΟΑΠ να κατεβαίνει στους υπονόμους. Ναι, όντως λοιπόν, ακόμη και σήμερα οι υπάλληλοι του παλιού ΟΑΠ λαμβάνουν ένα υψηλό επίδομα ανθυγιεινής εργασίας με όλα τα συνακόλουθα. Πέρασαν τόσες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, πέρασαν τόσοι συνδικαλιστές όλων των αποχρώσεων έως και των κομμουνιστικών και ποτέ δεν αφαίρεσαν τρίχα από το σκανδαλώδες επίδομα των ΟΑΠιτών. Τώρα που επιτέλους αποφασίστηκε να τους το κόψουν –ουδέν κακόν αμιγές καλού και για το μνημόνιο- οι συνδικαλιστές εξεμάνισαν και άρχισαν τις απειλές για απεργίες. Τέτοιος τραγέλαφος. Κοίταξα την Αλεξάνδρα, έδωσα άλλο ένα μακροβούτι και γύρισα προς τη στεριά. Και στο βυθό να πας ο ελληνικός παραλογισμός θα βρεθεί μπροστά σου. Ο δρόμος για την Αθήνα, την πρωτεύουσα μιας παραλογικής Ελλάδας, ήταν μπροστά μου.
ΚΤΕΛ και μετακινήσεις
Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ πήρε την αντίστροφη πορεία από τα Μάλια για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, μέσα από το ίδιο σκηνικό: σκουπίδι και ταμπέλες παντού. Αυτή τη φορά η βαλίτσα μου με περίμενε στην μπαγκαζιέρα. Το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου ενώνει το αεροδρόμιο Ηρακλείου με τον Άγιο Νικόλαο, την Σητεία και την Ιεράπετρα. Τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.ktelherlas.gr/routes.php
Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση με το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου. Πρώτον ότι έχει κατευθείαν δρομολόγια από Ηράκλειο για Τίρανα και Βουλγαρία, το οποίον σημαίνει ότι θέσεις εργασίας στην Κρήτη υπάρχουν, αρκεί να θέλεις να δουλέψεις. Το δεύτερο ότι ανά λεωφορείο επιτρέπονται έως και δύο κατοικίδια μέσα στην καμπίνα του λεωφορείου και όχι στην μπαγκαζιέρα. Γιατί η Κρήτη δεν είναι και το πιο φιλικό νησί για τα τετράποδα. Ειδικά τα σκυλιά στην Κρήτη υποφέρουν από κακομεταχείριση. Κάτι ήξερε ένα γεράκι που τραυματίστηκε και έπεσε στον θαυμαστό κήπο της Αλεξάνδρας. Αφού το περιποιήθηκαν το έστειλαν στην Ορνιθολογική Εταιρία στην Αίγινα για να το εγχειρίσουν. Το γεράκι επέστρεψε υγιέστατο ένα μήνα μετά, με το καράβι, μέσα σε μια κούτα και με φιλενάδα μια γερακίνα που γνώρισε στην Αίγινα. Η Αλεξάνδρα με την Ανθή παρέλαβαν το ζεύγος των γερακιών και τα άφησαν ελεύθερα από την ταράτσα του σπιτιού. Επί ένα μήνα το γεράκι κάθε απόγευμα ερχόταν και πετούσε πάνω από την ταράτσα της «ξενομπάτισσας», προφανώς για να την ευχαριστήσει.
Η διαμονή και ο ύπνος
Υπάρχουν άπειρα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία μεταξύ Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου. Μια καλή επιλογή στο μέσον της διαδρομής είναι το Σίσι, το επίνειο του ορεινού Βραχασίου. Ήσυχο, με καλές παραλίες και ένα μικρό κολπίσκο, το λιμανάκι του Σισίου που είναι αλιευτικό καταφύγιο, λειτουργεί σαν φυσική πισίνα με καθαρά νερά και οργανωμένη την παραλία του.
Αν δεν σας παίρνει για το Robinson Club Kalimera Kriti < HYPERLINK «http://www.kalimerakriti.gr» http://www.kalimerakriti.gr > κοντά στο Σίσι, το Porto Sissi Hotel & Apartments < HYPERLINK «http://www.portosisi.com» http://www.portosisi.com > είναι μια πολύ καλή επιλογή. Βρίσκεται πάνω στην παραλία του Σισίου, έχει προσεγμένη αιγαιοπελαγίτικη αισθητική και μια μασκότ, τον μαλτέζο σκύλο της ιδιοκτήτριας Ανθής, τον Σπάρκ.
Το φαγητό και η ξενάγηση
Τα κονσερβικά από το Lidl ποτέ δεν είναι η καλή λύση των διακοπών. Είναι σαν να πήγατε στην Κρήτη και να τρώτε λουκάνικα Φραγκφούρτης. Προτιμήστε τα κρητικά σουπερμάρκετ Φαιστός. Θα ξεναγηθείτε στην τεράστια ποικιλία κρητικών προϊόντων σε πολύ καλές τιμές. Δοκιμάστε εκεί τις κρητικές γραβιέρες και θα καταλάβετε ότι στην Αθήνα άλλο πράμα μας πουλούν. Μπείτε στην ιστοσελίδα τους < HYPERLINK «http://www.smfaistos.gr » www.smfaistos.gr > για να βρείτε πιο βρίσκεται πιο κοντά σας, γιατί υπάρχουν πολλά σε όλη την Κρήτη. Στην παραλία του Σισίου αποφύγετε τα φασόν εστιατόρια για τουρίστες. Ξεχωρίζουν δύο παραλιακά εστιατόρια το «Παραδοσιακό» και το «Αγκίστρι». Εκτός από το φαγητό, θα σας εντυπωσιάσουν με την καθαριότητα και την νοικοκυροσύνη τους. Βέρα ψαροταβέρνα υψηλής ποιότητας είναι «ο θαλασσινός Κόσμος».
Στην πλατεία Νεάπολης για το ρακάδικο του «Σκανιά» και το ζαχαροπλαστείο του «Λιόντου» δεν χρειάζεστε συστάσεις και προκρατήσεις. Πηγαίνετε και θα σας υποδεχτούν με χαμόγελο. Την εξόρμηση για τον «Άλεκο στο Κουνάλι» μπορείτε να την συνδυάσετε με την επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον Σπήλαιο της Μιλάτου. Για την επίσκεψή σας θα συνεννοηθείτε με τον πολιτιστικό σύλλογο της Μιλάτου (τηλ. Προέδρου 6973339018). Διάσημη πρόταση είναι ο «Πλάτανος της Ελένης» στο ορεινό Βραχάσι. Η Ελένη έχει ταΐσει όλους τους VIP που έρχονται από την Ελούντα και όχι μόνο, αρκεί να μην της πειράζουν τα λουλούδια και την πρασινάδα στο εστιατόριο της. Εκεί μπορεί να τους την πει και ας είναι η βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια ή ο Αμερικανός πρέσβης κος Νάιλς. Οι γλάστρες της Ελένης είναι πάνω από τους διάσημους και επώνυμους που τιμούν κάθε καλοκαίρι την κουζίνα της. Συνδυάστε το φαγητό στης Ελένης με επίσκεψη στο ενδιαφέρον μουσείο «Κρητικού σπιτιού» που έστησε με μεγάλη φροντίδα η κα Μαρία Λεμπιδάκη.
Παρακαλούνται οι επιβάτες της Olympic Air να προσέλθουν
Η Olympic Air < HYPERLINK «http://www.olympicair.com» www.olympicair.com>, η Aegean Airlines και η Cyprus Airways < HYPERLINK «http://cyprusair.com» http://cyprusair.com> συνδέουν απευθείας το Ηράκλειο με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο. Η κρητική εταιρία Sky Express συνδέει το Ηράκλειο με την Σητεία στην Κρήτη και τα νησιά Ικαρία, Κω, Κύθηρα, Λέσβο και Ρόδο. Η ΑΝΕΚ < HYPERLINK «http://www.anek.gr» www.anek.gr> και οι Μινωικές γραμμές < HYPERLINK «http://www.minoan.gr» www.minoan.gr> συνδέουν το λιμάνι του Ηρακλείου με τον Πειραιά.
Αν ψάξετε έγκαιρα και δεν έχετε πολλές αποσκευές (πάνω από 20 κιλά) συμφέρει περισσότερο το αεροπλάνο από το πλοίο. Οι τιμές του πλοίου είναι πολύ υψηλές ιδιαίτερα αν θα κάνετε χρήση καμπίνας.
Ο έλεγχος της Olympic Air ήταν γρήγορος και έτσι είχα αρκετό χρόνο να τσεκάρω τα ράφια με τα κρητικά προϊόντα στο duty free. Έχουν κάνει καλή προσπάθεια, με μεγάλη ποικιλία, αλλά μπορούν να κάνουν ακόμη περισσότερα. Εκείνο, όμως, που βγάζει μάτι στο χώρο των αναχωρήσεων είναι ένα έπιπλο, κάτι μεταξύ σκρίνιου και βιβλιοθήκης, στο οποίο κλειδωμένα πίσω από μια τζαμαρία στέκουν διάφορα προϊόντα της Κρήτης. Έτσι, όπως είναι, στοιβαγμένα είναι το πιο μίζερο πράγμα και παραπέμπει σε σοβιετική αισθητική. Πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου το έχουν συνηθίσει τόσο που το θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι του χώρου των αναχωρήσεων. Αλλιώς κάποιος θα είχε βρεθεί να το ξηλώσει. Αλλά είπαμε στην Ελλάδα οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ παίρνουν ακόμη επιδόματα μούφα, το ελεεινό σκρίνιο σε μια γωνιά του «Νίκος Καζαντζάκης» θα ξηλώσουμε;
Δημήτρης Μαχαιρίδης
Πηγή: tsantiri.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr