Μια λαχταριστή πρόταση από τη Ντίνα Νικολάου: Πίτα πατάτας με σπανάκι και τυριά - πρέπει να την δοκιμάσετε
Είναι πολύ χορταστικό και εντυπωσιακό. Μπορείτε να το σερβίρετε και σε επίσημο τραπέζι αλλά και σαν κυριακάτικο γεύμα
ΥΛΙΚΑ
Για τις πατάτες
1 κιλό πατάτες
2 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
40 ml γάλα
2 αυγά
Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την γέμιση
3-4 φέτες ζαμπόν (μπέικον, σαλάμι, προσούτο, ωμοπλάτη…)
100 γρ. σπανάκι
100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
30 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο + λίγο επιπλέον για την επιφάνεια
Ευχαριστούμε τη Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Για τις πατάτες: Πλένω καλά τις πατάτες, τις βάζω σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τις βράζω για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους). Τις στραγγίξω, τις ξεφλουδίζω και τις ρίχνω σε ένα μπολ. Πολτοποιώ τις πατάτες με το πρες πουρέ και προσθέτω το τυρί, το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω καλά και αφήνω τον πουρέ στην άκρη.
ΒΗΜΑ 2 Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ., καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματα (να εξέχει από τη φόρμα). Αδειάζω την μισή ποσότητα του πουρέ και με ένα κουτάλι ισιώνω καλύπτοντας τη βάση αλλά και τα τοιχώματα σε ύψος περίπου 2-3 εκατοστά.
Στρώνω το αλλαντικό, το σπανάκι και την τριμμένη μοτσαρέλα. Με ένα κουταλάκι ρίχνω τον υπόλοιπο πουρέ σε μικρές δόσεις για να καλύψω την επιφάνεια χωρίς όμως να ισιώσω. Αφήνω την επιφάνεια «άγρια» αλλά να καλύπτει εντελώς την γέμιση. Ανακατεύω το λιωμένο βούτυρο με την φρυγανιά και ρίχνω το μείγμα πασπαλιστά. Σκορπίζω λίγους κύβους βουτύρου ακόμη και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή η κρούστα.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr