Φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος - Ας τα γνωρίσουμε
Το φθινόπωρο είναι η εποχή όπου όλοι μας μπαίνουμε ξανά σε κανονικούς ρυθμούς και επανερχόμαστε στην καθημερινότητα μας.
Είναι λοιπόν πιο εύκολο να βάλουμε την διατροφή μας σε μία «τάξη» ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από το κρυολογήματα, αλλά και φυσικά να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.
Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Μήλα: Είναι ιδανικά για την δίαιτα σας. Έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φλαβονοειδή. Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κατακράτησης νερού και των πρηξιμάτων. Επιπλέον, η πηκτίνη, μία από τις διαλυτές φυτικές ίνες, έχει τη δυνατότητα να ελαττώσει τη χοληστερόλη και να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.
Αχλάδια: Το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, είναι καλή πηγή μετάλλων όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο καθώς και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Συμβάλλουν στην αποβολή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό, γι’ αυτό και ωφελούν τις αρθρώσεις. Ακόμη, περιέχουν πηκτίνη, η οποία συνδέεται με το νερό και περιορίζει την ποσότητα του λίπους που απορροφά το σώμα.
Εσπεριδοειδή: αποτελούν τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, γι’ αυτό η αυξημένη κατανάλωση εσπεριδοειδών συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται κρυολογήματα και ιώσεις. Η βιταμίνη C που περιέχεται στα εσπεριδοειδή αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου και διατηρεί υγιές το δέρμα. Επιπλέον, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C, βοηθά να καίμε περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια άσκησης.
Μαρούλι: Τα πράσινα λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου, γι’ αυτό και το μαρούλι συμβάλει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Επιπρόσθετα, τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. Το μαρούλι περιέχει λίγες θερμίδες, καθώς επίσης αυξάνει γρήγορα τον κορεσμό, μειώνοντας την πείνα μας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες αναφέρει το logodiatrofis
Κουνουπίδι-Μπρόκολο: Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος. Ανήκει και αυτό, μαζί με το μπρόκολο στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών. Τα 100 γραμμάρια κουνουπιδιού αποδίδουν μόλις 25 θερμίδες, με 3 γραμμάρια ινών. Δρουν ευεργετικά κατά της δυσκοιλιότητας, των αιμορροΐδων, του πεπτικού έλκους και διάφορων μορφών καρκίνου. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε β-καροτένιο και σίδηρο ,αποτελεί μια τροφή ιδιαίτερα τονωτική για όλα τα όργανα, επειδή βοηθά στην αποτοξίνωση τους. Το μπρόκολο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Και τα δύο λαχανικά αποτελούν ιδανικά επιλογή συνοδευτικού για τα γεύματα σας, μειώνοντας την κατανάλωση μεγάλων μερίδων φαγητού.
Σπανάκι: Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και C, φυλλικού οξέος ,σιδήρου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι έχει μόνο 20 θερμίδες, γι’ αυτό και αποτελεί πολύ καλή επιλογή για την δίαιτα σου. Ιδανικά καταναλώστε το για βραδινό με ψητό σολομό ή σε σπιτική σπανακόπιτα ή σε μορφή σπανακόρυζου.
Λάχανο: Αποτελεί πηγή βιταμίνης C και σιδήρου. Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν περίπου 25 θερμίδες. Το λάχανο δρα ευεργετικά έναντι της δυσκοιλιότητας, των αιμορροϊδων, του πεπτικού έλκους και του καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α. Οι φυτικές ίνες θα αυξήσουν τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μένετε για περισσότερη ώρα χορτάτοι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr