Ντίνα Νικολάου: Κέικ μίνι γεμιστά με σπιτική πραλίνα - ελαφριά και πεντανόστιμα

Αν φτιάξετε διπλή δόση κέικ, μπορείτε τα μισά να τα γεμίσετε με μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Υλικά

Για τα κέικ

150 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak soft + λίγο επιπλέον για τις φόρμες
150 γρ. ασπράδια αυγών
170 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. φουντούκια, τριμμένα σκόνη
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. σταγόνες σοκολάτας
1 πρέζα αλάτι

Για την πραλίνα

40 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
50 γρ. πραλίνα φουντουκιού
55 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
10 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak soft
15 γρ. μέλι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα κέικ

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.

Βάζω το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αφήνω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει και να πάρει ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα τα ασπράδια, την ζάχαρη άχνη και τη σκόνη φουντουκιού. Προσθέτω το αλεύρι, το αλάτι και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύω. Τέλος, προσθέτω το κρύο βούτυρο και ανακατεύω καλά.

Μοιράζω το μείγμα σε φορμάκια σιλικόνης και ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά. Βγάζω από το φούρνο τα ξεφορμάρω και τα αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν.

Για την πραλίνα

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με το μέλι. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την πραλίνα και την λιωμένη κουβερτούρα. Τέλος, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσει και να γυαλίσει. Μεταφέρω την πραλίνα σε μια σακούλας ζαχαροπλαστικής και γεμίσω τα μικρά κέικ.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr