Ντίνα Νικολάου: Τάρτα με κρέμα λεμονιού και κόκκινα φρούτα - ελαφριά και πεντανόστιμη
Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε την βάση μέχρι και 2 ημέρες πριν και να την διατηρήσετε στο ψυγείο. Την ημέρα του σερβιρίσματος, φτιάξτε την κρέμα και ψήστε τη!
Υλικά
Για τη βάση
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι
115 γρ. αγελαδινό βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κύβους
2-3 κουτ. σούπας νερό
Για την κρέμα
3 μεγάλα αυγά
3 κρόκους αυγών
170 γρ. αγελαδινό βούτυρο, κομμένο σε κύβους
150 γρ. ζάχαρη
130 γρ. χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
Για την επιφάνεια
150 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα κόκκινα φρούτα
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη βάση
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνω τους κύβους του βουτύρου και δουλεύω με τα χέρια μου μέχρι να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Αρχίζω να προσθέτω σταδιακά μία μία τις κουταλιές του νερού, δουλεύοντας με τα χέρια μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
Τοποθετώ το ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και ανοίγω σε φύλλο διαμέτρου 22 εκ. Μεταφέρω τη ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ. και πιέζω για να καλύψω καλά τη βάση και τα τοιχώματα. Σκεπάζω την ταρτιέρα με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βγάζω την τάρτα από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και στρώνω στη βάση ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Γεμίζω την τάρτα με ρύζι ή φακές και ψήνω στο φούρνο για 15 λεπτά.
Για την κρέμα
Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και την τοποθετώ σε χαμηλή φωτιά. Δουλεύω τα υλικά με το σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα (περίπου 6-8 λεπτά).
Για την τάρτα
Αφαιρώ το αντικολλητικό χαρτί με το ρύζι από την άδεια ταρτιέρα και ρίχνω την κρέμα λεμονιού. Ισιώνω καλά την επιφάνεια και ψήνω στο φούρνο για 10 λεπτά.
Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει. Στολίζω με κόκκινα φρούτα και σερβίρω αμέσως.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr