Δημήτρης Σκαρμούτσος: Έτσι θα φτιάξουμε πεντανόστιμο αρνάκι στην λαδόκολλα

Με μουστάρδα, κρασί και ντομάτα

ΥΛΙΚΑ

1-½ κιλό κομμάτι αρνιού, χωρίς κόκαλα (περ. 2 κιλά)

2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια

2 ½ πιπεριές (πράσινες, κόκκινες, πορτοκαλί)

4 σκελίδες σκόρδο (2 ψιλοκομμένες και 2 ολόκληρες)

2 κ.σ. μουστάρδα

χυμό ½  λεμονιού

1 κ.σ. ρίγανη

½ φλ. ελαιόλαδο

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

200 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα, κομμένο σε κύβους

5 μεσαίες πατάτες

½ ώριμη ντομάτα, κομμένη σε φέτες

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Πλένουμε το κρέας, το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε μερίδες και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Προετοιμάζουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και στη συνέχεια σε 4 κομμάτια. Κόβουμε τις πιπεριές σε 2-3 κομμάτια και τις 2 σκελίδες σκόρδου.

2 Προσθέτουμε τα λαχανικά στο μπολ με το αρνί και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λευκό κρασί και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τις 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να ανακατέψουμε όλα τα υλικά μαζί.

3 Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε τη μαρινάδα για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο. Είναι καλύτερα να αφήσουμε το κρέας να μαριναριστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4 Αφαιρούμε το κρέας από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το τυρί (κομμένο σε κύβους 2 εκατοστά) και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

5 Για να προετοιμάσουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε 4 κομμάτια. (Το αρνάκι θα χρειαστεί περίπου 2 1/2 ώρες ψησίματος, έτσι είναι καλύτερο να κόψουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, για να διατηρήσουν το σχήμα τους).

6 Σε μεγάλο ταψί, στρώνουμε 2 αντικολλητικά χαρτιά και άλλα 2 από πάνω σε σχήμα σταυρού. Ρίχνουμε τις πατάτες στο κέντρο του αντικολλητικού χαρτιού και μία πρέζα αλάτι και ρίγανη.

7 Ρίχνουμε τη μαρινάδα πάνω από τις πατάτες και βάζουμε το αρνί και τα λαχανικά πάνω από τις πατάτες. Στη συνέχεια, βάζουμε τις φέτες ντομάτας.

8 Τα κλείνουμε με τα αντικολλητικά χαρτιά, σαν να τυλίγουμε πακέτο. Αν οι γωνίες έχουν μείνει ανοιχτές παρόλο που το τυλίξαμε, βάζουμε επιπλέον αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μην βγαίνουν οι χυμοί καθώς θα ψήνεται. Δένουμε εξωτερικά με σπάγκο ψησίματος.

9 Ψήνουμε το αρνάκι στο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε τη θερμοκρασία στους 220°C.

10 Ξετυλίγουμε το αρνί και στριμώχνουμε το αντικολλητικό χαρτί στο κάτω μέρος του ταψιού. Αλείφουμε το αρνάκι με τους χυμούς και το βάζουμε ξανά στο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

11 Αφαιρούμε τα κομμάτια του αρνιού από το αντικολλητικό χαρτί και τα τυλίγουμε σε ένα αλουμινόχαρτο να ξεκουραστούν. Ανακατεύουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βάζουμε το αρνάκι μας στο ταψί και σερβίρουμε.

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet.

To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας.

To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr