Δημήτρης Σκαρμούτσος: Ψητό χοιρομέρι με σως καστανής ζάχαρης & μουστάρδας - ένα πεντανόστιμο πιάτο

Θα εντυπωσιάσει στο γιορτινό τραπέζι

ΥΛΙΚΑ

4-5 κιλά ωμό καπνιστό χοιρομέρι

90 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη

6 κ.σ. μουστάρδα ολικής άλεσης

μαύρο ψωμί, γλυκές πίκλες και δαφνόφυλλα για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Βάζουμε το χοιρομέρι σε μια μεγάλη καθαρή λεκάνη και το καλύπτουμε με αρκετό νερό. Το αφήνουμε στο νερό όλη τη νύχτα ή 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό δύο φορές.

2 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σουρώνουμε το χοιρομέρι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί, το καλύπτουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 3 ώρες.

3 Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε την πέτσα, αφήνοντας 1-2 εκ λίπους.

4 Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τη μουστάρδα και τρίβουμε με το μείγμα όλο το κρέας. Ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και το εξωτερικό του να είναι κολλώδες.

5 Σερβίρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα σπαρμένη με δαφνόφυλλα. Κόβουμε κομμάτια 1 εκατοστού και τοποθετούμε πάνω στο ψωμί, μαζί με τις πίκλες και τη σως μουστάρδας.

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet.

To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας.

To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr