Ντίνα Νικολάου: Τάρτα με κανταΐφι και γέμιση με πράσα και κράνμπερις - Ότι πιο απολαυστικό

Η τάρτα με φύλλο κανταΐφι δίνει μια διαφορετική και ανάλαφρη εκδοχή βάσης. Αν θέλετε, μαζί με τα πράσα, μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας σας.

Υλικά

Για τη γέμιση

Για την κρούστα

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα ψιλοκομμένα κράνμπερις με το γιαούρτι, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστώ.

  2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνω τα πράσα και 2 κουταλιές νερό. Αλατοπιπερώνω και αχνίζω τα πράσα για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Ρίχνω το βούτυρο και σοτάρω για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.

  3. Προσθέτω το μείγμα γιαούρτι-κράνμπερις, τα αυγά, την μοτσαρέλα, τον άνηθο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύω καλά.

Για τη βάση

  1. Αφρατεύω το κανταΐφι, τραβώντας απαλά τις «κλωστές» με τα δάχτυλα μου, ώστε να ξεκολλήσουν και να αραιώσουν. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 24-26 εκ., και απλώνω εκεί το κανταΐφι καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Τα τοιχώματα ίσως καλυφθούν μέχρι τη μέση αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αρκεί να μην πιέσετε το φύλλο μέσα στο σκεύος και να παραμείνει αφράτο.
    Ραντίζω το κανταΐφι με τις 2 κουταλιές βούτυρο.

Για την κρούστα

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και το γιαούρτι.

Για την τάρτα

  1. Αδειάζω το μείγμα της γέμισης στη βάση από κανταΐφι και την απλώνω ομοιόμορφα. Περιχύνω τη γέμιση με το μείγμα της κρούστας και στη συνέχεια χαράζω την τάρτα σε 8 τρίγωνα κομμάτια, ώστε το υγρό μείγμα της κρούστας να φτάσει ως τη βάση.
    Σκεπάζω το ταψάκι με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 40 λεπτά ώστε να μουσκέψει και να φουσκώσει κάπως το κανταΐφι.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.

  3. Ψήνω την τάρτα για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η κρούστα και να γυαλίσει. Σερβίρω την τάρτα ζεστή ή χλιαρή.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.

Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. 

Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr