Δημήτρης Σκαρμούτσος: Μπακλαβάς με καρύδια και αμύγδαλα - από τους πιο νόστιμους που έχετε δοκιμάσει
Δείτε βήμα - βήμα την εκτέλεση της συνταγής
ΥΛΙΚΑ
Για τον μπακλαβά:
450 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
225 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
½ φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα, Μπαχαρικά Ήλιος
450 γρ. (11-12) φύλλα κρούστας, ξεπαγωμένα
225 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
Για το σιρόπι:
2 φλ. νερό
1 ½ φλ. ζάχαρη
10 καρφάκια γαρύφαλλο
½ λεμόνι, χυμός
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τον μπακλαβά: Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 °C. Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και τα ανοίγουμε στον πάγκο εργασίας.
Με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο το εσωτερικό και τα τοιχώματα ενός ορθογώνιου ταψιού.
Στρώνουμε στο ταψί 4 φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από το μείγμα των καρυδιών-αμυγδάλων σε μια στρώση. Βουτυρώνουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα της συσκευασίας και τα βάζουμε από πάνω.
Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη ποσότητα από το μείγμα των καρυδιών-αμυγδάλων σε μια στρώση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Περνάμε το τελευταίο φύλλο με λίγο βούτυρο ακόμα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πρώτη στρώση των φύλλων φροντίζοντας να μην περάσουμε στις επόμενες στρώσεις.
Ψήνουμε τον μπακλαβά στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι το φύλλο να ροδίσει.
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 20 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να πήξει ελαφρά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τα γαρύφαλλα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να δέσει.
Μόλις αποσύρουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το σιρόπι.
Who is Who
Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.
Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική.
Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet
Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.
Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr