Δημήτρης Σκαρμούτσος: Τάρτα ρυζόγαλου - το αγαπημένο γλυκό της γιαγιάς σε μια εξίσου λαχταριστή εκδοχή

Δείτε βήμα - την εκτέλεση της συνταγής 

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη τάρτας:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κ.γ αλάτι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

75 γρ. άχνη ζάχαρη

2 κρόκοι αυγών

Για το ρυζόγαλο:

100 γρ. ρύζι Σουπέ (Γλασέ), Agrino

1200 ml γάλα

60 γρ ζάχαρη

1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή φλούδα λεμονιού

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Τρίβουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τριμμένα ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και την ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τους κρόκους αυγών και πλάθουμε με τα χέρια μας σε μια σφιχτή μπάλα ζύμης. Τυλίγουμε σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε τη ταρτιέρα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ζυμάρι σε φύλλο 3 χιλιοστών περίπου. Στρώνουμε τη ζύμη μας και και γεμίζουμε με φασόλια. Ψήνουμε τη τάρτα χωρίς γέμιση για 20 λεπτά.

Μόλις ψηθεί την αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για το ρυζόγαλο: Ζεσταίνουμε το γάλα και το ρύζι σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού.

Μειώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 30-40 λεπτά έως ότου το μείγμα να είναι παχύ και το ρύζι τρυφερό. Σιγοβράζουμε το μείγμα μας σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Για να το αποφύγουμε το σχηματισμό κρούστας, ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα μεγάλο μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε ένα μπολ γεμάτο με παγάκια.

Για τη σύνθεση: Στη βάση της τάρτας προσθέτουμε το ρυζόγαλο το οποίο έχει κρυώσει αρκετά. Ψήνουμε στους 170 °Cγια 10-12 λεπτά ώσπου η γέμιση να σφίξει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα, αν θέλουμε και σερβίρουμε χλιαρά.

Who is Who


Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America.

Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική.

Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr