Γιάννης Λουκάκος: Mας φτιάχνει Μουσακά vegan - Ότι πρέπει για τη νηστεία

Πολύ λαχταριστός, με πλούσια γεύση....

ΥΛΙΚΑ

Για τον χορτοφαγικό μουσακά

  • 1.000 γρ. μπεσαμέλ vegan
  • 50 γρ. κάσιους, τριμμένα
  • 30 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1.400 γρ. «κιμάς» από φακές και μανιτάρια
  • 1.000 γρ. λαχανικά μουσακά

Για τη μπεσαμέλ vegan

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 950 γρ. γάλα σόγιας
  • 10 γρ. αλάτι

Για τα λαχανικά μουσακά

  • 1.000 γρ. μελιτζάνες, σε φέτες στο μάκρος, πάχος 1 εκ. περίπου
  • 900 γρ. κολοκύθια, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 1.000 γρ. πατάτες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. ντομάτες ψητές και ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τον «κιμά» από φακές και μανιτάρια

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένo
  • 70 γρ. σέλερι, κομμένο σε μικρό καρέ
  • 150 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρό καρέ
  • 250 γρ. μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 90 γρ. κόκκινο κρασί
  • 450 γρ. ντομάτα κονκασέ, σε κονσέρβα
  • 180 γρ. καφέ φακές
  • 520 γρ. νερό
  • 1 γρ. μπούκοβο
  • 3 γρ. δεντρολίβανο
  • 2 γρ. θυμάρι
  • 2 γρ. ρίγανη
  • 3 γρ. βασιλικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

  • ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
  • ΦΑΚΕΣ

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον χορτοφαγικό μουσακά

Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση με τα λαχανικά και συνεχίζουμε με τη σάλτσα «κιμά» από φακές και μανιτάρια. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ vegan και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα κάσιους και την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.     

Για τη μπεσαμέλ vegan

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα σόγιας και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά.

Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

Για τα λαχανικά μουσακά

Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες χωριστά σε ταψιά με λαδόκολλα, τα αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα κρυώνουμε, τα κόβουμε μεσαία καρέ και κάνουμε ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.   

Για τον «κιμά» από φακές και μανιτάρια

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο και το σέλερι, στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το νερό, τις φακές και το μπούκοβο, αλατίζουμε και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με καπάκι για 45 λεπτά περίπου. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά χοντροκομμένα, καθώς επίσης και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

 

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.

Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr