Άκης Πετρετζίκης: Γεμιστό στήθος κοτόπουλου με σπανάκι και τυρί κρέμα - Άκρως απολαυστικό πιάτο
Ένα τέλειο πιάτο, γεμάτο νοστιμιά!
Συστατικά
- 500 γρ. στήθος κοτόπουλου
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/4 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
- 1/4 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
- 150 γρ. σπανάκι, μόνο τα φύλλα
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 κ.σ. άνηθο
- 100 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 2 κ.σ. μαγιονέζα
Για το σερβίρισμα
100 γρ. σπανάκι baby
10 γρ. παρμεζάνα, σε flakes
1 κ.σ. λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
50 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα στήθη του κοτόπουλου και αλείφουμε με το μισό ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, και αλείφουμε με αυτά το κοτόπουλο μέχρι να καλυφθεί εντελώς.
- Κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος τα στήθη του κοτόπουλου από την πιο παχιά πλευρά προς την απέναντι, προσέχοντας να μην τα κόψουμε εντελώς μέχρι την άλλη άκρη. Δημιουργούμε δηλαδή έναν φάκελο με το στήθος κοτόπουλου.
- Ανοίγουμε προσεκτικά το στήθος στο σημείο που το έχουμε κόψει και αλατοπιπερώνουμε.
- Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα, τη μαγιονέζα, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και μοιράζουμε το μείγμα στις εσοχές που δημιουργήσαμε σε κάθε στήθος. Προαιρετικά κλείνουμε με έναν σπάγκο το κάθε στήθος για να κρατήσουμε πιο σταθερή τη γέμιση.
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα στήθη του κοτόπουλου για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
- Μεταφέρουμε τα στήθη σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά στο κέντρο τους.
Για το σερβίρισμα
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
- Σερβίρουμε τα στήθη του κοτόπουλου μαζί με τη σαλάτα.
Who is who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα. Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr