Άκης Πετρετζίκης: Ντοματόρυζο με ψητά ντοματίνια - Χορταστικό πιάτο με υπέροχη γεύση

Θέλετε να φτιάξετε κάτι γρήγορο, νόστιμο και συνάμα νηστίσιμο που θα χορτάσει όλη την οικογένεια; Το ντοματόρυζο είναι η λύση

Συστατικά

Για τα ντοματίνια

500 γρ. ντοματίνια

αλάτι

πιπέρι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

5 κλ. θυμάρι

2 σκ. σκόρδο, ολόκληρες

Για το ντοματόρυζο

6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

300 γρ. ρύζι καρολίνα

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

100 γρ. κρασί λευκό

400 γρ. ντομάτες, τριμμένες

800 γρ. νερό, βραστό

1 κ.σ. ζωμό λαχανικών σε βαζάκι

αλάτι

πιπέρι

2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. ρίγανη, ξερή

1/2 ματσάκι βασιλικό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

Για το σερβίρισμα

φύλλα βασιλικού

ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα ντοματίνια

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.

Βάζουμε τα ντοματίνια σε ένα ταψί. 

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το θυμάρι και τις σκελίδες σκόρδου. 

Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να μαλακώσουν τα ντοματίνια.

Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Για το ντοματόρυζο

Τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί. 

Προθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το θυμάρι, και αφήνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. 

Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε το ρύζι, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αυτό θα βοηθήσει στο να μη λασπώσει το ρύζι.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό. 

Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.

Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το μισό από το βραστό νερό, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. 

Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και -αν χρειαστεί- προσθέτουμε λίγο από το υπόλοιπο καυτό νερό, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να δέσει το ντοματόρυζο, για περίπου 13-15 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μισά ψητά ντοματίνια, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, τη ρίγανη και τον βασιλικό, και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα.

Μοιράζουμε το ντοματόρυζο σε πιάτα, γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα ψητά ντοματίνια από πάνω, και πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και λίγο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr