Ντίνα Νικολάου: Έτσι θα φτιάξουμε Γκιούλμπασι - παραδοσιακό, με δυνατή γεύση και «σοφούς» γευστικούς συνδυασμούς
Το γκιούλμπασι είναι το καλύτερο κυριακάτικο πιάτο και συνδυάζεται άψογα με τηγανητές πατάτες. Πολλές!
Υλικά
- ½ κιλό αρνίσιο μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μικρές μερίδες
- ½ κιλό χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
- ½ κιλό μοσχαρίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο, κομμένη σε μερίδες
- 3 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. καλή κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 2 – 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές ροδέλες
- λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
- λίγη ξερή ρίγανη
- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια λεκάνη βάζω όλα τα κομμάτια κρέατος, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τους κύβους τυριού, το δεντρολίβανο, τις ροδέλες πιπεριάς, την πάπρικα, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με τα χέρια μου.
Κόβω ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι λαδόκολλας και στο κέντρο τους αδειάζω το μείγμα. Μαζεύω τις άκρες της προς τα πάνω και τις δένω με ένα σπάγκο, σφικτά, σαν πουγκί. Βάζω το πουγκί σε άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλας και το δένω με τον ίδιο τρόπο. Ετσι, με τη διπλή λαδόκολλα, δεν υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το χαρτί και να χυθεί το περιεχόμενο.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βάζω το πακέτο με το φαγητό στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και το ψήνω για 2½ ώρες, μέχρι να ψηθούν καλά τα κρεατικά. Ανοίγω προσεκτικά τις λαδόκολλες για να μην χαθούν οι πεντανόστιμοι ζωμοί που περιέχουν και σερβίρω.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr