Ντίνα Νικολάου: Κλασικά αμερικάνικα donuts με κεφίρ
Γίνονται πολύ εύκολα και τα παιδιά θα τα λατρέψουν. Χρειάζεται να είναι μέτρια η φωτιά ώστε να δώσουμε χρόνο να ψηθούν και εσωτερικά.
Υλικά
Μερίδες
12
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ΜΥΛΟΙ ΔΑΚΟΥ
2 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
240 ml κεφίρ
4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σκόνη
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το γλάσο
60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζ. τσαγιού άχνη, κοσκινισμένη
1-2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος ή γάλα
1 πρέζα αλάτι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάω για 3 λεπτά. Προσθέτω το βούτυρο, το κεφίρ και συνεχίζω το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Σε ένα μπολ κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Ρίχνω τα στερεά υλικά και ανακατεύω με χαμηλή ταχύτητα. Η ζύμη είναι κολλώδης και όχι συμπαγής.
Αφού απορροφηθούν τα στερεά υλικά, σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα.
Βάζω αρκετό αρκετό σπορέλαιο σε ένα βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Μεταφέρω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγω σε φύλλο πάχους 1 εκ. Με ένα τσέρκι κόβω σε μικρούς δίσκους και με μια μύτη για κορνέ «κόβω» μικρούς κύκλους στο κέντρο.
Με μια σπάτουλα (για να κρατηθεί το σχήμα τους) μεταφέρω λίγα λίγα τα ντόνατς στο τηγάνι και τα τηγανίζω για 3-4 λεπτά περίπου.
Βγάζω τα ντόνατς και τα αφήνω σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Ρίχνω στο τηγάνι τα μικρά, στρογγυλά δισκάκια που έκοψα από τα ντόνατς και τα τηγανίζω για 2-3 λεπτά. Βγάζω και αυτά τα μίνι ντόνατς και τα αφήνω σε πιάτο με χαρτί να στραγγίξουν.
Βουτάω τα ντόνατς στο γλάσο, ραντίζω και τα μικρά μπαλάκια και σερβίρω αμέσως.
Για το γλάσο
Βάζω σε ένα μπολ το βούτυρο, τη βανίλια, την άχνη και το αλάτι. Ανακατεύω και προσθέτω σταδιακά την κρέμα ή το γάλα μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό γλάσο.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr