Ντίνα Νικολάου: Φλωρεντίνες με σοκολάτα - Το τέλειο γλυκό για κέρασμα
Οι Φλωρεντίνες έχουν φανατικούς φίλους, καθώς συνδυάζουν λαχταριστούς ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα) με καραμέλα.
Υλικά
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Στρώνω δύο μεγάλες λαμαρίνες φούρνου με λαδόκολλες. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω καλά το φιλέ αμυγδάλου, τα κερασάκια και το πορτοκάλι.
-
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και το μέλι. Ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πολύ συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να πάρουν μια βράση. Συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι το μείγμα να πήξει αρκετά. Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτω το μείγμα αμυγδάλου. Τέλος, ρίχνω την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω απαλά το μείγμα με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα λείο μείγμα, σαν καραμέλα.
-
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνω κουταλιές από το μείγμα και τις απλώνω στα ταψιά, επάνω τη λαδόκολλα, σε σειρές, σε απόσταση 4 εκ. μεταξύ τους. Στρώνω την κάθε κουταλιά με την ανάποδη ενός άλλου, καθαρού κουταλιού που βυθίζω τακτικά σε ένα μπολάκι με νερό (για να μην κολλάει), μέχρι να λεπτύνει και να γίνει λεπτός δίσκος.
-
Ψήνω τους δίσκους για 5 - 7 λεπτά, μέχρι να στερεοποιηθούν (όχι τελείως αφού αυτό θα γίνει σταδιακά, καθώς στεγνώνουν) και να κρυώσουν. Τις ξεκολλάω προσεκτικά από τη λαδόκολλα.
-
Λιώνω την κουβερτούρα με το ελαιόλαδο σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Αποσύρω και αφήνω το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
-
Παίρνω μία-μία τις φλωρεντίνες και τις μισοβυθίζω στη σοκολάτα: είτε θα βυθίσω μόνο τη μία πλευρά τους είτε τη μισή φλωρεντίνα, ώστε η σοκολάτα να τις καλύψει σαν ημικύκλιο.
-
Τις βάζω σε μια κρύα σχάρα για να στραγγίξουν και να στεγνώσει καλά η σοκολάτα, και τις σερβίρω. Διατηρούνται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο, σε καλά κλεισμένο δοχείο ώστε να μην απορροφήσουν άλλες οσμές του ψυγείου.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr