Άκης Πετρετζίκης: Trifle με λεμόνι και μαρέγκα - το πιο λαχταριστό κέρασμα για τους αγαπημένους σας (βίντεο)
Η πιο εύκολη και κλασική συνταγή για trifle με συνδυασμό λεμονόκρεμας και μαρέγκας
Συστατικά
Για την κρέμα λεμονιού
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα λεμονιού, από 3 λεμόνια
- 6 αυγά, μεσαία
- 300 γρ. βούτυρο, κρύο, κομμένο σε κυβάκια
Για την ελβετική μαρέγκα
- 150 γρ. ασπράδια225 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Για τη σύνθεση
- κέικ
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την κρέμα λεμονιού
- Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά, και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε σε δόσεις το κρύο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί και καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με διάφανη μεμβράνη, προσέχοντας να εφάπτεται καλά.
- Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσει καλά για 3-4 ώρες.
- Αφαιρούμε την κρέμα από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Για τη μαρέγκα
- Τοποθετούμε ένα μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, προσέχοντας να μην ακουμπάει το μπολ στο νερό.
- Ρίχνουμε τα ασπράδια, τη ζάχαρη, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για 4-5 λεπτά.
- Αποσύρουμε το μπολ και την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε τη μαρέγκα στον κάδο του μίξερ, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να κρυώσει και να σφίξει καλά.
- Μεταφέρουμε τη μαρέγκα σε μια δεύτερη σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι.
Για το σερβίρισμα
- Κόβουμε ένα κέικ σε κομμάτια και το τοποθετούμε σε ποτήρια.
- Μοιράζουμε στα ποτήρια την κρέμα λεμονιού.
- Προσθέτουμε από πάνω τη μαρέγκα, δημιουργώντας σχέδια, και καίμε με το φλόγιστρο τις κορυφές της.
- Σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr