Ντίνα Νικολάου: Μοσχαράκι στιφάδο με πορτοκάλι - κλασική κι αγαπημένη συνταγή με δυνατές γεύσεις
Αν θέλετε, μπορείτε να το σερβίρετε με πουρέ πατάτας ή με πουρέ καρότο αρωματισμένο με ξύσμα πορτοκάλ
Υλικά
- 1.200 γρ. μοσχάρι από χτένι, κομμένο σε μερίδες
- 1 κιλό κοκκάρια (μικρά κρεμμυδάκια), ξεφλουδισμένα και ολόκληρα
- 500 ml κόκκινο κρασί
- 500 ml ζωμό κρέατος
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια (μαζί με τους χυμούς τους)
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- Φλούδα από 2 ακέρωτα, βιολογικά πορτοκάλια
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 3 - 4 καρφάκια γαρίφαλο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω τα κοκκάρια σε δόσεις. Τα σοτάρω για 20 λεπτά περίπου ανακινώντας τακτικά την κατσαρόλα για να ροδίσουν ελαφρά και να μισομαλακώσουν. Βγάζω τα κρεμμυδάκια με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω σε ένα πιάτο.
Ξαναβάζω στη φωτιά την κατσαρόλα, προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος και τα σοτάρω έντονα για 5 - 6 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά, μέχρι να ροδίσουν καλά και ομοιόμορφα. Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.
Σβήνω με το κρασί και το αφήνω να πάρει 1-2 βράσεις. Προσθέτω τον ζωμό, τα ντοματάκια, τον πελτέ, τη δάφνη, τις πορτοκαλόφλουδες, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Αλατοπιπερώνω και χαμηλώνω τη φωτιά. Σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
Αφαιρώ το καπάκι, προσθέτω τα κοκκάρια, ανακινώ την κατσαρόλα και διορθώνω το αλατοπίπερο. Συνεχίζω το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη. Σερβίρω το στιφάδο ως έχει ή αν θέλω το συνοδεύω με πουρέ.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr