Ντίνα Νικολάου: Κολοκυθόπιτα γλυκιά με ρολάκια σφολιάτας - Θα σας συναρπάσει
Εκτός από κολοκυθόπιτα, με την ίδια τεχνική φύλλου (ρολάκια σφολιάτας) μπορούμε να φτιάξουμε οποιαδήποτε άλλη πίτα θέλουμε. Μηλόπιτα, αχλαδόπιτα ή και πίτα με κυδώνια.
Υλικά
Για τη γέμιση
Για το γλάσο
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου και ρίχνω τους κύβους κολοκύθας. Ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ανακατεύω καλά με τα χέρια μου και ψήνω στο φούρνο για 30-40 λεπτά. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω τους κύβους να μισοκρυώσουν.
Για τη πίτα
-
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και την καστανή ζάχαρη.
Ανοίγω τα δύο πρώτα φύλλα σφολιάτας, τα αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με αρκετό από το μείγμα κανέλας. Τυλίγω τις σφολιάτες (από την μακριά πλευρά) σε σφιχτό ρολό. Με ένα μαχαίρι κόβω το κάθε ρολό σε 20 μικρά σπιράλ (συνολικά έχουμε 40 μίνι ρολάκια). -
Βουτυρώνω καλά μια φόρμα για κέικ και τοποθετώ τα ρολάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Με τα χέρια μου, πιέζω λίγο τα ρολάκια για να κολλήσουν μεταξύ τους. Ρίχνω τους καραμελωμένους κύβους κολοκύθας, τις σταφίδες, τα καρύδια και το σουσάμι.
-
Ανοίγω τα δύο επόμενα φύλλα σφολιάτας και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία όπως έκανα με τα δύο πρώτα. Τοποθετώ τα ρολάκια σε αντικολλητικό χαρτί, το ένα δίπλα στο άλλο δημιουργώντας ένα μεγάλο στρογγυλό σχήμα. Σκεπάζω με ένα ακόμα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και με τον πλάστη πιέζω τα ρολάκια για να απλώσουν και να κολλήσουν μεταξύ τους. Αφαιρώ το επάνω αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρω το «φύλλο» επάνω στη γέμιση. Πιέζω λίγο να κολλήσει και με ένα μαχαίρι κόβω όσο φύλλο περισσεύει. Ψήνω την τάρτα για 50-60 λεπτά.
Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την αφήνω να σταθεί για 15 λεπτά.
Για το γλάσο
-
Σε ένα μπολ κοσκινίζω την ζάχαρη άχνη. Ξεκινάω να ρίχνω κουταλιές χυμού ανακατεύοντας μέχρι να δημιουργηθεί ένα γλάσο ρευστό. Αναποδογυρίζω σε μια πιατέλα και ραντίζω με το γλάσο.
Who is Who
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr